Jahodová sezona je tady. Přinášíme recept na výborný jahodový likér, který si zamilujete

Jahodovým likérem ozvláštníte běžné palačinky i romantický večer
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Recepty 
12. června 2018 08:13 / Shutterstock
  9   0
Jahodovou sezónu jednoduše milujeme. Vždyť kdo by odolal sladkým voňavým červeným jahodám, tak odlišným od těch celoročně dovážených na pulty obchodů? Ozvláštněte si svůj jídelníček jahodovým likérem.

Pokud se vám jahody červenají i na vaší zahrádce a chtěli byste vyzkoušet i něco jiného, ​​než klasiku v podobě koláčů či džemů, připravte si jahodový likér podle našeho receptu.

Příprava jahodového likéru je mimořádně jednoduchá a ohromíte jím všechny hosty. A společnou jahodovou romantiku jistě ocení i váš partner.

Co budete potřebovat?

  • 1 kg jahod
  • 1 litr koňaku (nebo brandy, rumu, slivovice či vodky)
  • 0,5 litru vody
  • 500 g krystalového cukru
  • celou skořici
  • hřebíček (nebo badyán)

Příprava jahodového likéru je velmi jednoduchá. Volba alkoholu, který na jeho přípravu použijete, je jen a jen na vás.

Postup

Zralé jahody pečlivě omyjte a pokrájejte. Vložte je do láhve se širokým hrdlem, zalijte alkoholem, přidejte hřebíček (na dané množství asi čtyři kusy) a kousek skořice vcelku. Uzavřenou láhev uložte na světlé a slunné místo, kde bude (budoucí) likér odpočívat přibližně šest týdnů. Čas od času lahví protřepejte.

Po uplynutí šesti týdnů přiveďte k varu půl litru vody, přidejte cukr, povařte asi patnáct minut a nechte vychladnout. Jahodovou šťávu s alkoholem přeceďte a smíchejte s cukrovým nálevem. Posledním krokem je přelití likéru do připravených čistých lahví, které následně skladujte v chladu. Takto připravený likér nemusíte jen pít, ale klidně si jím polévejte dezerty, palačinky, pudinky nebo zmrzliny. 

Jahody jako zdroj zdraví

A mimochodem, ať už si dopřejete jahody v jakékoli podobě, uděláte jen a jen dobře. Přestože jsou velmi sladké, obsahují minimum cukru. V hojné míře dále obsahují:

  • vitamíny A, B, C a E
  • antioxidanty
  • pektiny
  • enzymy
  • vlákninu
  • třísloviny
  • minerály, jako je vápník, fosfor, mangan a železo

Zajímavost nakonec

Jahoda není bobule, ačkoliv je často za bobuli nebo plod považována. U jahodníku nejde botanicky o plod, ale zbytnělé květní lůžko a patří tak vlastně do rodiny růží. Jahody obsahují alfa-hydroxy kyselinu, která je využívána pro redukci vrásek. Více o tématu zde.

📷
3
fotografie
Monika Thomsonová | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Aktivní dovolená v italských Alpách vás dostane

Zprávy

Na ministerstvech ubyde až desetina míst. Kdo se má nejvíce obávat?

Bydlení

Na co si dát největší pozor při zařizování koupelny pro seniora

خرید vpn خرید فیلتر شکن خرید vpn خرید vpn خرید فیلتر شکن خرید vpn