Nosní mandle může za často nemocné dítě i za to, že špatně mluví

 Děti 
10. června 2018 13:33 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Návštěva ORL lékaře je pro diagnostiku naprosto nezbytná Shutterstock
Zvětšená nosní mandle může pořádně potrápit dítě i celou rodinu. Má za následek problémy s infekty, mluvením či dokonce propadlým hrudníkem. Odstranění mandle má velký vliv na další vývoj dítěte.

Časté záněty středouší nebo rýmy, špatný spánek, propadlý hrudník a opožděná řeč. Za tyhle všechny problémy může u předškolních dětí jedna věc: zvětšená nosní mandle.

Nezoufejte, pokud na ORL lékař tuto vadu vašemu dítěti zjistí, je to řešitelný problém. Oproti minulým letům, kdy se mandle trhala pouze v lokálním umrtvení, navíc jde i o šetrný zákrok v celkové anestezii.

Nejdřív si ale vysvětlíme, co to ta nosní mandle vlastně je. Je umístěna v zadní části nosohltanu. Odborně je označována jako adenoidní vegetace.

Mandle je součástí lymfatického systému těla. Největší mandle se nacházejí u dětí předškolního věku. Postupně se však nosní mandle zmenšuje, takže u starších dětí se vyskytuje jen ojediněle.

K čemu vlastně je?

Nosní a dvě krční mandle slouží v těle jako filtr, který zachycuje viry a bakterie. Lymfatický systém člověka má takových filtrů naštěstí více.

Takže pokud vám lékaři doporučí mandle odstranit, celkovou obranyschopnost organismu to významně nenaruší. Je ovšem jen na rodičích, zda se rozhodnou nechat své dítě podstoupit zákrok, kdy je nosní mandle odstraněna.

Když se zvětší

Pokud nosní mandle zduří, nabývá polokulovitého tvaru. Její povrch je členitý, sliznice zarudlá a pokrytá hlenem. Svým vzhledem připomíná polovinu vlašského ořechu.

Pokud má dítě nosní mandli zvětšenou, má to za následek ztížené dýchání nosem. Dítě kvůli tomu dýchá převážně ústy a ve spánku hlasitě chrápe. Kvůli zvětšené nosní mandli je dýchání pouze povrchní a spánek neklidný. Děti proto bývají unavené, bledé, nevyspalé.

Následky

Tím, že je omezena možnost dýchání nosem, dochází u dětí k porušení funkce nosní dutiny, která není zvlhčována. Pokud dítě normálně dýchá nosem, dochází k ohřívání vdechovaného vzduchu.

Pokud dýchat nosem nemůže, dostává se do úst chladnější vzduch z okolí přímo, díky čemuž se vysušuje sliznice krku. Dochází také ke zhoršení funkce středoušních dutin a vedlejších dutin nosních.

Jestli vaše dítě trápí zhoršené dýchání nosem, měli byste se snažit co nejvíce zvlhčovat prostředí, kde se pohybuje a zejména, kde spí. Když je vzduch v místnosti příliš suchý, může dítě začít trápit také kašel. Vhodné jsou tedy různé domácí zvlhčovače vzduchu.

Kvůli zvětšené nosní mandli trpí děti častými záněty středního ucha nebo rýmou. Tady vám pomůžeme poznat, se kterou rýmou se může do školky, a se kterou ne.

Typická pro děti se zvětšnou nosní mandlí bývá také huhňání a nedoslýchavost. Povrchní dýchání vede dokonce k deformitě hrudníku, který je plochý. Nosní mandle se navíc stává ložiskem infekce a děti bývají často nemocné.

Jak se odstraňují?

Dříve byl zákrok prováděn pouze v lokální anestézii (místním umrtvení), což bylo pro rodiče i děti velmi traumatizující. Dnes se naštěstí provádí v celkové anestézii.

 Zákrok se provádí ráno. Nejdříve dítě dostane „uklidňující" sirup, takže mnoho z nich již neví ani o následné injekci, natož o zákroku.

Po probuzení dítě stráví zbytek dne pod lékařským dohledem na pokoji v nemocnici, čímž je zajištěn klid dítěte po zákroku a již zmíněný pooperační dohled, vč. závěrečného vyšetření před odchodem z nemocnice.

Velký zážitek

Z této krátkodobé hospitalizace má většina z dětí tak silný zážitek, že o něm vypráví všude možně, včetně kolemjdoucích na ulici.

Pro malého pacienta je nutné přijet do nemocnice vyzvednout autem, protože cesta hromadnou dopravou je kvůli zvýšenému riziku nákazy infekcí vyloučena.

Důležitá je samozřejmě následná péče v rodině. Je nezbytná dostatečná rekonvalescence před tím, než jde díte zpět do školky.

Vyhnout byste měli také návštěvám u vás doma, aby pacient nic nechytil. Pozor také na školou povinné sourozence. Zejména první týden dbejte opravdu na co největší izolaci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008