Co jste určitě nevěděli o kypřícím prášku

 Ostatní 
11. června 2018 09:42 / Monika Thomsonová
  5
📷
3 fotografie v galerii
Kypřící prášek pod drobnohledem Shutterstock
Kypřící prášek je neodmyslitelnou součástí pečení. Ačkoliv se ho používá jen malé množství, dokáže velké věci, a proto si zaslouží naši pozornost. A tak jsme si ho dnes vzali pod lupu.

Kypřícímu prášku běžně říkáme prášek do pečiva. Na základě chemických látek, které obsahuje, má za úkol nakypřit a provzdušnit těsto. Je to jednoduché. Zmíněné chemické látky, po kontaktu s vodou, uvolňují oxid uhličitý. A právě jemu vděčíme za zvětšení objemu těsta a jeho nadýchanost.

Pokud bychom chtěli toto chemické okénko dotáhnout do dokonalosti, můžeme i jmenovat látky, které kypřící prášek obsahuje. Jde o kyselinu citrónovou, škrob (proto je na obalu uváděno, že jde o škrobový prášek) a hydrogenuhličitan sodný. 

Prášek si hravě vyrobíte sami

Ať už připravujete třené nebo piškotové těsto, bez kypřícího prášku do pečiva to prostě nepůjde. Zapomněli jste ho koupit? Vyrobte si ho sami. Jednoduše smíchejte jednu lžičku jedlé sody a dvě lžičky takzvaného vinanu draselného, ​​nazývaného také vinný kámen.

Prášek do pečiva versus soda bikarbona

Někteří nahrazují kypřící prášek i jedlou sodou. Nicméně většina vám pravděpodobně potvrdí, že tato náhrada není úplně nejšťastnější řešení pro dosažení nadýchaného těsta. Ačkoli jedno i druhé patří do skupiny kypřidel, přece jen je jejich funkce zcela jiná. Kypřící prášek už totiž jedlou sodu v sobě má. Sodě naopak chybí kyseliny, potřebné na vznik chemické reakce, která docílí toho, že je těsto nadýchané. Soda má daleko širší využití. Kde ještě pomáhá, se dozvíte v jiném článku.

Čím můžete kypřící prášek nahradit?

Pokud se vám stane, že se pustíte do pečení a najednou zjistíte, že vám prášek do pečiva chybí, namísto sody ho nahraďte vaječnými bílky, ušlehanými do tuhého sněhu s přidáním studené vody a špetky soli. 

Mimochodem, víte, proč se kypřící prášek před samotným pečením směšuje s moukou nebo sypkými surovinami, a ne rovnou s tekutými ingrediencemi? Je to proto, že kdybyste ho nasypali přímo do tekuté směsi, prakticky ihned by došlo k chemické reakci. To však není žádoucí jev, proto je třeba dbát na správný postup, tedy nejprve smíchat prášek do pečiva se sypkými přísadami a až nakonec přidávat tekutiny.

A na závěr ještě jedna dobrá rada

Dbejte na to, abyste kypřící prášek vždy skladovali v suchu, protože jakmile zvlhne, jeho schopnost chemické reakce, která má nakypřit těsto, značně klesne. Rovněž v žádném případě nepoužívejte prášek do pečiva, který je prošlý, protože vám dokáže pokazit celkovou chuť i vzhled finálního výrobku. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít