Jestli se chcete vyvarovat spálení od slunce, spočítejte si, jaký ochranný faktor vaše pleť potřebuje

 Krása 
11. června 2018 08:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Opalování bez správné ochrany pleti je nebezpečné Shutterstock
Sluneční paprsky jsou velmi zrádné a než se nadějete, je vaše pokožka bolestivě spálená. Přitom najít nejlepší opalovací krém pro vaši pokožku není tak složité, jak se může zdát. Stačí si vypočítat ideální hodnotu ochranného faktoru speciálně pro váš typ pleti.

Ochranný sluneční faktor určuje, jak dlouho a jak efektivně bude opalovací krém chránit vaši pokožku. Pokud tedy chcete svou kůži před sluncem ochránit, musíte vědět, jakou hodnotu ochranného faktoru potřebujete. O tom, jaká rizika má opalování během těhotenství, jsme psali zde.

Ochranný sluneční faktor

Ochranný sluneční faktor (OF) je jedna z věcí, které určují účinnost opalovacího krému. Produkty určené k opalování chrání pokožku před UV zářením, spálením od sluníčka i nebezpečnými volnými radikály. Na každého z nás ale působí sluneční paprsky trochu jinak. Existují různé typy v závislosti na barvě vaší pleti, vlasů a očí. Světlá pleť potřebuje větší ochranu před sluncem než lidé s tmavší barvou pleti. A proto existují různé ochranné faktory tak, aby existoval vhodný přípravek pro každý typ pleti.

Co je důležité vědět: Zjistěte si, jaká hodnota OF odpovídá právě vašemu typu pleti. Jeho hodnota vychází z času, po který může být vaše pokožka vystavena slunci, aniž by se spálila. Obecně to bývá - v závislosti na typu pokožky, místě pobytu a ročním období - průměrně 5 až 30 minut.

Přípravky s vysokým ochranným faktorem prodlouží požitek z opalování a zajistí vám zdravé opálení. Faktory se obecně dělí na tyto úrovně ochrany:

  • nízká (6 – 10)
  • střední (15 – 25)
  • vysoká (30 – 50)
  • velmi vysoká (50+)

Jak zjistit vhodný ochranný faktor

Následující kritéria byste měli vzít v úvahu, když určujete vhodný ochranný faktor:

  • Jak dlouho chcete zůstat na slunci.
  • Jaký typ pleti máte.
  • Kde se sluníčku vystavujete.
  • Kdy plánujete pobývat na slunci.

Existuje jednoduchý vzorec, který vám pomůže určit, jaký ochranný sluneční faktor je pro vás nejlepší. Snadno si pak zvolíte vhodné produkty, díky kterým budete moci bez starostí relaxovat na sluníčku.

Doba vlastní ochrany pokožky x ochranný faktor opalovacího krému = doba, po kterou bude vaše pokožka na slunci chráněna.
 
Dopřejte své pokožce kvalitní krém, který ji ochrání před všemi typy nebezpečí. Nezapomeňte, že ochranný sluneční faktor v opalovacích krémech vyjadřuje především ochranu před UVB zářením. Vybírejte proto produkty, které vás ochrání i před UVA zářením.

UV filtry

Produkty určené na opalování obsahují různé UV filtry.

Minerální filtry

Minerální UV filtry v produktech určených k opalování jsou vyrobeny převážně z oxidu titaničitého a oxidu zinečnatého. Mechanismus ochrany těchto UV filtrů je založen nejen na absorpci slunečního záření, ale také na fyzikálním jevu, kdy dochází k odrážení a rozptylu slunečního světla.

Chemické filtry

Vedle minerálních filtrů existují i filtry chemické, jejichž ochrana je založena výhradně na absorpci UV záření. V tomto případě jde o škodlivé UV záření, které je přeměněno na tepelnou energii. Aby bylo dosaženo požadované ochrany proti UVA/UVB záření, kombinují se různé chemické UV filtry navzájem. Jejich účinnost navíc ovlivňují i další kritéria, jako je například odolnost vůči vodě.

Ochrana před poškozením DNA

UVA paprsky nezpůsobují žádné bolestivé příznaky na kůži, ale pronikají velmi hluboko do buněk dermis (tedy do vrstvy, která se nachází pod vnější kůží neboli epidermis).

Stimulují tvorbu volných radikálů a mohou poškozovat buňky, v dlouhodobém horizontu pak i samotnou DNA. UVB paprsky pronikají "pouze" do epidermis. Jsou zodpovědné za vaši bronzovou pleť, ale také za spáleniny a rakovinu kůže, protože přímo poškozují DNA. Používání ochranných slunečních prostředků vás ale ochrání před negativními vlastnostmi UVA i UVB záření.
 
Vyšší sluneční ochranný faktor vám poskytne lepší ochranu před UV zářením než nižší faktor. Pokud se budete chránit přípravkem s vysokým ochranným faktorem, vaší pokožce potrvá delší dobu, než získá přirozené opálení. To ale také znamená, že bude opalování zdravější a méně rizikové. A co víc, zlatavé opálení vám déle vydrží!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47