Muškátový oříšek umí léčit, ale také škodit. Dokáže způsobit halucinace i smrt

 Zdraví 
13. června 2018 11:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sílu muškátového koření znali už staří Číňani Shutterstock
Muškátový oříšek je exotické koření, které ozvláštní chuť každého jídla. Zdaleka ho ale nemusíte využívat jen v kuchyni. Má totiž řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Jen se to s ním nesmí přehnat - to pak může člověka v krajním případě i zabít.

Ve skutečnosti není muškátový oříšek žádným ořechem. Jde o jádro pecky muškátového plodu. Mimo dužnaté části plodu je krytý ještě jakýmsi kožnatým míškem a tvrdou skořápkou, kterou je třeba rozbít a "oříšek" z ní vyloupnout. Narazit můžete i na takzvaný muškátový květ. Ten opět není květem muškátovníku, ale usušeným červeným míškem, pokrývajícím tvrdou pecku. Léčivé účinky má obojí - muškátový květ i oříšek.

Sílu muškátového oříšku znali už lékaři staré Číny nebo staří Arabové. Kromě toho, že vám toto koření pomůže vyléčit řadu neduhů, patří muškátový oříšek také mezi nejpoužívanější přírodní afrodiziaka. Obvykle se muškátové koření používá do jehněčího, skopového, štiplavých jídel, vaječných a sýrových pokrmů, ale stejně zvýrazní i chuť těch sladkých. Použít ho lze i při přípravě netradiční kořeněné ledové kávy, o které jsme psali zde.

Léčivé účinky muškátového koření

Problémů, na které muškátové koření zabírá, je doslova celá řada. Je zrátka dobré mít ho vždy po ruce.

  • pomáhá při skvrnách od slunce a nedokonalostech pleti, například při akné – stačí smíchat trochu muškátového ořechu s mlékem, chvíli nechat působit a následně smýt vodou
  • na zmírnění problémů s průduškami
  • při revmatismu
  • křečích
  • působí antibakteriálně a protizánětlivě
  • vhodný při zažívacích potížích, nadýmání
  • navozuje lepší spánek
  • vhodné i při průjmu
  • příznivě působí na nervový systém
  • muškátový olej prospívá zaníceným dásním
  • podporuje chuť k jídlu

Proti nadýmání a pro zlepšení trávení lze muškátový oříšek užívat i samotný, je ale třeba dbát na dávkování! Úplně postačí užít po jídle na špičku nože strouhaného oříšku, dávku nepřekračujte a dětem raději nepodávejte vůbec.

Na co si dát pozor

U muškátového oříšku je skutečně nutné být opatrný. Při vysokých dávkách totiž působí jako droga. Dávky nad 25 gramů už údajně vedou ke kómatu a následné smrti.

Jeho narkotický účinek sice může v nižších dávkách působit jako prostředek proti nespavosti či pro uklidnění při extrémním stresu a nervozitě, po předávkování však dochází k otravě. Ta se projevuje malátností, "omámením", ospalostí, zmateností, někdy úzkostí, vytržením z reality apod. Při hodně vysokých dávkách pak může člověk upadnout do hlubokého a dlouhého spánku, v některých případech i doprovázeného halucinacemi. V extrémní situaci by silná otrava mohla skončit i smrtí. Celý stav je většinou spojen se silnou nevolností s následným zvracením, s bolestí hlavy a někdy i změnami v motorice jedince.

Tenká hranice

Podle odborníků může dospělý jedinec sníst denně mximálně ½ malé kávové lžičky tohoto koření, protože při větších dávkách se už může dostavit nevolnost. Předávkování je velmi nebezpečné a jeho příznaky odeznívají i několik dní. Zahrávat si s tímto kořením se proto opravdu nevyplatí.

A jelikož látky v muškátovém oříšku působí na hladké svalstvo, lidé se srdeční slabostí či jinými srdečními poruchami by se měli muškátovému oříšku raději vyhnout, případně se o jeho užívání poradit s lékařem.

Velkým obloukem by se měli tomuto koření vyhnout také těhotné ženy - hrozí totiž potrat či předčasný porod.

Pár zdravotních receptů

Když ale budete užívat muškátové koření s rozumem, může vám velmi prospět.

Nespavost

Pokud máte problém s usínáním, dopřejte si večer nápoj z teplého mléka, do kterého přidáte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Mléko obsahuje tryptofan, který zvyšuje v těle hladinu hormonu serotoninu – přinášejícího spánek. Muškátový oříšek pomáhá udržovat déle stabilní hladinu serotoninu a může pomoci k rychlejšímu usínání.

Zanícené dásně

Muškátový olej má skvělé ozdravné účinky na zanícené a krvácející dásně. Naneste 1 - 2 kapky oleje z muškátového ořechu na čistou vatovou tyčinku a potřete jí bolestivé místo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod