Jak rozeznat chřipku od koronaviru. I když se to na první pohled nezdá, je mezi nemocemi rozdíl

 Zdraví 
28. září 2020 08:02 / Marie Popelková
  21
📷
4 fotografie v galerii
Rozeznat chřipku od COVID-19 je těžké Depositphotos
S koncem léta se začíná zvedat počet pacientů, kteří trpí chřipkovým onemocněním. Za normálních okolností nic zvláštního. Jenže vzhledem ke koronavirové pandemii se mnozí lidé ptají, jak odlišit běžnou chřipku od nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus SARS-CoV-2.

Je pravdou, že odlišit chřipku od nemoci COVID-19, není pro laika úplně jednoduché. Obě choroby se totiž projevují vemi podobně - člověk má suchý kašel, horečku a je unavený. Přesto existují rozdíly.

Jiná inkubační doba

Virus chřipky i virus SARS-CoV-2 se přenášejí kapénkami, kontaktem i kontaminovanými předměty nebo povrchy. Proto na obě nemoci platí preventivně podobná hygienická opatření, jako je mytí rukou, používání dezinfekce či řádná respirační etiketa.

Chřipka má ale kratší průměrnou inkubační dobu, v populaci se tedy šíří rychleji než COVID-19. Inkubační doba u chřipky trvá cca 3 dny, u koronaviru SARS-CoV-2 pak 5-6 dní.

Projevy onemocnění

I když jsou projevy u obou onemocnění podobné (hlavně suchý kašel, horečka, únava), přeci jen existují drobné rozdíly. Lidé nakažení koronavirem prakticky netrpí rýmou a ucpanými dutinami. Na druhou stranu pacienti s COVID-19 mohou ztratit čich, chuť a mnohdy daleko častěji trpí dušností. Počet závažných a kritických průběhů je u COVID-19 výrazně vyšší než u chřipky.

Závažný průběh

Obě choroby se také liší v souvislosti s podílem onemocnění se závažným průběhem. Počet závažných a kritických průběhů je u COVID-19 výrazně vyšší než u chřipky. U infekce koronavirem je 30 až 40x vyšší pravděpodobnost úmrtí, než je tomu u běžné chřipky. Toto v zásadě platí pro všechny věkové kategorie dospělých. Smrtnost se u koronaviru SARS-CoV-2 výrazně zvyšuje s věkem, přičemž nejvyšší je u osob nad 80 let (3,7-14,8 %). U chřipky je celková smrtnost maximálně 0,1 %.

Rizikové skupiny

Liší se také rizikové skupiny. V případě chřipky jsou nejvíce ohroženi závažným průběhem nejmladší děti, starší osoby, osoby s chronickým onemocněním nebo s oslabenou imunitou a těhotné ženy. U COVID-19 jsou závažným a kritickým průběhem ohroženi spíše starší lidé a pacienti se stávajícím chronickým onemocněním (diabetes, vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění). O tom, že australské průlomové testy na koronavirus mohou zabránit masovému šíření nemoci, si můžete přečíst zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47