Na bolesti zad má velký vliv poloha těla ve spánku. Je i taková, které je lepší se vyhnout

 Ostatní 
23. září 2020 09:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na bolavá záda má vliv i poloha ve spánku Depositphotos
Pokud chcete být po ránu odpočinutí, je třeba spát dostatečně dlouho, ale jen to nestačí. Když se i tak probudíte celí rozlámaní a bez energie, je něco špatně. A nemusí to vést jen k bolestem zad.

Nekvalitní spánek je přímou cestou ke ztrátě koncentrace, poruchám paměti a ke zvýšené stresové zátěži. Podle lékařů má na případné bolesti zad významný vliv také poloha těla při spánku. Existují tři, za které vám tělo poděkuje. Jedné byste se naopak měli vyhnout, protože váš pohybový aparát může zničit.

Spánek na boku

Podle výzkumu, který byl zveřejněný v časopise Internet Journal of Allied Sciences and Practise, je poloha na boku ideální pro prevenci bolesti zad. Tato poloha je nejlepší pro páteř, protože je pro ni přirozená. Měli byste však mít natažené nohy, pozice do klubíčka naopak páteři neprospívá.

Spánek na zádech

Další ideální polohou pro páteř a krk je spánek na zádech. Ten však nevyhovuje všem lidem. Statistiky ukazují, že na zádech spí pouze 8 % lidí. Nevýhodou této polohy je, že může vést k chrápání a také se nedoporučuje těhotným ženám po prvním trimestru.

Poloha hvězdice

Polohou „hvězdice“ se nazývá poloha, při níž máte paže nad nebo za hlavou a roztažené nohy. Tato pozice však není doporučená opět v případě, že bojujete s chrápáním. Vyhnout by se jí měly dle lékařů také těhotné ženy.

Poloha na břiše

Experti na spánek se naopak shodují na tom, že byste se měli vyhnout poloze na břiše. Vzhledem k tomu, že u této pozice musíte mít hlavu vytočenou na jednu stranu, páteř vám za ni nepoděkuje.

Nemít žádný polštář není zdravé

Na internetu se můžete dočíst o tom, že nejzdravější je spát na rovné ploše, tedy bez polštáře. Odborníci však tento mýtus vyvracejí a dodávají, že krční páteř potřebuje oporu. A jaký polštář zvolit? Neměl by být ani příliš nízký, ani příliš vysoký. Hlava nesmí být při spánku ve velkém záklonu, úklonu ani předklonu. Ideální volbou je anatomicky tvarovaný polštář, který zajišťuje podporu krku.

I z matrace mohou bolet záda

Co se týká bolesti zad během spánku, je třeba zmínit také matraci. Právě ona má totiž na bolest zad zásadní vliv. Nevhodná matrace páteři neposkytuje dostatečnou oporu. Spíte na staré a proleželé matraci? Pak je ten pravý čas investovat do nové. A věřte, že se vám tato investice několikanásobně vrátí na zdraví.

Na otázku, zda vybrat měkkou, nebo naopak tvrdou matraci, neexistuje jednoznačná odpověď. Je to velmi individuální. Měli byste se řídit především svým pocitem. Před nákupem matraci otestujte na vlastní kůži, je také dobré si na matraci vyzkoušet polohy, ve kterých jste zvyklí spát. Pokud se na matraci propadáte, je příliš měkká. A jaká je ideální tvrdost pro správnou polohu páteře? Odborníci se přiklánějí k středně tvrdým a tvrdším matracím. A ideálně z přírodních materiálů, jako je kokosové vlákno, koňské žíně, přírodní kaučuk nebo bavlna. Tyto materiály navíc omezují alergie, předcházejí kožním problémům, bolestem zad a ulevují lidem s nadváhou. Jsou také ideální volbou pro seniory a malé děti. O tom, že i rošt je důležitý pro pohodlný spánek, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47