Zapáchá vám tělo? Pak se těmto potravinám vyhněte obloukem!
Je zcela jasné, že když si k obědu dopřejeme silnou česnekovou polévku, zápach se někde projevit musí. Nejčastěji se tak stane prostřednictvím našeho dechu. Zápach těla však vzniká chemickou reakcí a je spojením vylučovaných látek v dané oblasti těla a kožních bakterií.
Tento zápach se může měnit právě v závislosti na tom, co jíme. Metabolismus každého člověka je jiný, proto pro někoho níže uvedené potraviny, představují zanedbatelný zápach a pro jiné naopak velký problém. Pojďme se tedy podívat na jídla, která ovlivňují zápach těla. Věděli jste, že pach potu může odhalit i řadu nemocí? Více o tématu zde.
Brukvovitá zelenina
Brukvovitá zelenina je nesmírně dobrá pro naše zdraví, ale nedá se to o ní tvrdit v souvislosti se zápachem těla. Zelí, kapusta, brokolice či květák do těla vypouštějí nepříliš voňavou síru, která se dostává do potních žláz a způsobuje doslova pohromu. Kromě toho tento druh zeleniny nadouvá a způsobuje nepříjemné větry, což je další nežádoucí zápach.
Červené maso
To, jak naše tělo zpracovává jinak zdravé a výživné hovězí maso, nemusí zvládnout čichové buňky. Je to tak zřejmě proto, že trávení červeného masa trvá nejdéle a to, že se tak dlouho zdržuje v našem traktu, způsobuje nevábný odér potu.
Koření
Bez koření si život v kuchyni neumíme představit. Pokud však nechcete, aby vaše tělo zapáchalo, měli byste s některým kořením šetřit. A která jsou nejhorší? Například pískavice řecké seno (což je jedna z nejstarších kulturních rostlin) nebo zcela obyčejný kmín. Pokud to s nimi opravdu přeženete, je docela možné, že budete cítit po kmínu či zmiňované pískavici ještě na další den.
Alkohol
Na chvilku se přesuneme k nápojům a speciálně k těm alkoholickým. Většina alkoholu jde v těle přímo do jater, ale určitá část putuje do vašich potních žláz a dýchací soustavy. Proto se často stává, že po opici necítíte alkohol z předešlého dne jen v dechu, ale i z celé pokožky těla.
Ryby a rybí olej
Ryby a rybí olej jsou prospěšné potraviny pro lidské tělo, zejména díky obsahu omega-3 mastných kyselin, ale mají i jiné výhody. Pokud ale hovoříme o zápachu těla, ryby a obecně mořské plody mohou způsobovat problémy. Problémy dělají zejména lidem, kteří jen těžko tráví cholin, který ryby obsahují. Výsledkem je, že po konzumaci ryb a jiných mořských plodů si z restaurace odnesete i silný rybí zápach, který vám bude vycházet z kůže.