Vůně potu dokáže odhalit řadu nemocí

 Zdraví 
05. června 2017 11:48 / Marie Popelková
  4
📷
2 fotografie v galerii
Věděli jste, že vůně potu může odhalit i řadu nemocí? Shutterstock
Pocení je přirozená věc, ale je třeba vědět, že právě on může naznačit různé věci o tom, co se děje v lidském těle. Někdy může jít jen o hormonální změny, jindy ale právě vůně potu dokáže odhalit řadu nemocí.

Obecně platí, že v pubertě nebo u jiných hormonálních změn je odér potu daleko silnější. Do krve a následně i potu se vstřebávají i potraviny bohaté na česnek, cibuli nebo koření. I to se pk může projevit "smradlavým" potem. Nepříjemný odér dokáže způsobit i nadměrná konzumace červeného masa, kofeinových nápojů nebo alkoholu.

Jenže vůni potu dokáže změnit i bobtnající nemoc v těle. Řada chorob se totiž projeví právě změnou tělesného pachu a ten pak u některých neduhů může být skutečně velmi charakteristický!

Cukrovka – cítíme aceton

Lidé, kteří trpí diabetem, jsou cítit acetonem. A to nejen při pocení, ale tento odér má i jejich moč. Je to kromě výraznější žízně jeden z velmi častých příznaků této choroby.

Játra a žlučník v ohrožení - tukový odér

Špatně fungující játra se dají poznat nejen podle typického zežloutnutí kůže nebo očního bělma. Typická je i vůně potu – nemocný s játry nebo se žlučníkem kolem sebe šíří odér oleje nebo tuku (sádla, margarinu), který necháte stát někde v teple. Někdy je pot cítit jako zkažené vejce.

Nádory na mozku – spálená pneumatika

Řada lidí, kteří onemocněli nějakým nádorem mozku, začnou postupně cítit pach jakoby spálené gumy. V tomhle případě nevydávají oni nějaký charakteristický odér, ale vnímají jej sami. Přitom nikdo z jejich okolí zápach spálené gumy necítí… Když to trvá déle než dva dny, určitě zajděte k lékaři a trvejte na neurologickém vyšetření.

Nemocné srdce a tenké střevo – připálenina

Různé srdeční poruchy a onemocnění tenkého střeva pacienta prozradí odérem připáleného jídla.

Slinivka, žaludek – je cítit pečené jídlo

Onemocnění těchto orgánů jsou specifické vůní pečeného masa, brambor, někdy i těsta a podobně.

Plíce, tlusté střevo – rybina

Nepříjemný je zápach rybiny, kterou bývají cítit lidé, kteří mají nemocné plíce (včetně tuberkulózy), průdušky, ale třeba i tlusté střevo.

Ledviny a močový měchýř – hniloba

Odér hniloby tělo vylučuje, když je člověk nemocný s ledvinami nebo močovým měchýřem.

Kyselý pot

Kyselý zápach vzniká především při vysokém příjmu bílkovin v potravě. To znamená, že především milovníci masa, a obzvláště toho červeného, budou mít větší výskyt kyselého zápachu svého těla.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Černý kašel a atypické zápaly plic trhají rekordy: Jak s nimi lékaři bojují a co nás podle odborníků...

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky