Upevněte zdraví domácími superpotravinami

 Zdraví 
05. srpna 2018 10:15 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lněné semínko je lepší než chia semínka či psyllium Shutterstock
Sháňka po různých zaručených potravinách, které zlepší naše zdraví, nás často vede ke konzumaci exotických druhů. Víte ale, že máme superpotraviny na dosah ruky? A za pár korun? Čtěte dál.

Všechno, co bylo napsáno o různých druzích exotického ovoce, tajemné zelenině z jiných kontinentů a houbách, které v našem lese nikdy nenasbíráte, může být pravda. Otázkou ale je, zda stojí za to kupovat drahé zboží z dovozu, když máme k dispozici tolik velmi zdravých potravin, které mají schopnost tolik žádané exotické druhy nahradit.

Lněné a konopné semínko

Moderní společnost touží po chia semínkách a psylliu. Přitom v našich končinách je k dispozici lněné a konopné semínko, která mají spoustu skvělých vlastností. Konopné je například plnohodnotnou náhražkou živočišných produktů. Je zdrojem bílkovin a esenciálních látek. A podobně na tom je i semínko lněné. Oboje obsahují omega 3 mastné kyseliny. Vůbec tak nevadí, že nejsme přímořským státem a nemůžeme konzumovat denně čerstvé ryby. Stačí přidávat rozemletá lněná a konopná semínka do jídla a zásadně zlepšíme své zdraví. Semínka jsou i zdrojem vlákniny, takže benefity nejsou jen v obsahu mastných kyselin a dalších látek, ale i ve způsobu jejich vstřebávání a vstřebávání ostatní potravy.

Vlašské ořechy

Můžete je konzumovat opravdu bez obav. Na rozdíl od různých arašídů nemají tolik tendence obsahovat jedovaté plísně. Jsou-li dobře uskladněny, vydrží dlouho. Chcete-li mít jistotu, skladujte je v mrazáku. Vlašské ořechy se mohou stát náhradou kešu ořechů při přípravě různých nepečených zákusků. Hlavně ale snižují hladinu cholesterolu, snižují tak riziko infarktu a mrtvice. Posilují také sexuální potenci a plodnost. Působí proti stresu a depresím. Obsahují mnoho antioxidantů. Pokud chcete získat jinou chuť, namočte je přes noc ve vodě.

Rakytník

Rakytník u nás bez problémů roste. Jediným zádrhelem jeho většího využití je poměrně náročný sběr jeho plodů v podobě oranžových kuliček. Přesto je bez problémů získatelný sirup, čaj nebo marmeláda. Rakytník obsahuje spoustu vitaminu C. Dokonce víc než citron.

Růžičková kapusta

Běžná zelenina, která je ale velmi bohatá na vitamin C, B1 i kyselinu listovou. Tyto složky jsou velmi významné v boji se záludným homocysteinem, o němž jsme psali zde. Každopádně je tato zelenina pravým požehnáním pro naše zdraví. Můžete ji také použít jako náhradu různých příloh, které jíme. Na rozdíl od brambor a těstovin však po kapustě neztloustneme.

Kvašené potraviny

Využívejme možnost nechat si zkvasit různé potraviny. Postup, který běžně známe díky kvašenému zelí i okurkám kvašákům je použitelný i na další druhy. Kvašená zelenina je bohatá na vitaminy. Velmi prospívá našemu zažívání a má obyčejně mnoho pozitivních účinků na naši imunitu. Nahradí různé asijské varianty a je nepoměrně levnější.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve