Cibulové slupky mají zajímavé zdravotní účinky. Nevyhazujte je do koše, využijte jejich sílu

 Zdraví 
19. září 2020 10:51 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nevyhazujte cibulové slupky do koše  Depositphotos
Cibule do kuchyně neodmyslitelně patří. Navíc má léčivé účinky, což většina lidí ví. Málokoho by však napadlo, že i slupky z cibule prospívají zdraví. Rozhodně je škoda, aby končily v koši. Zjistěte, jaké mají zdravotní účinky a už s nimi nebudete plýtvat.

Slupky z cibule si poctivě schovávejte. Pokud z nich děláte pouze odpad, je to chyba. Dobře vám totiž poslouží. Cibulové slupky výrazně prospějí vašemu zdraví. Stačí vědět, jak a k čemu je využít.

Ucpané dutiny

Máte ucpané dutiny a špatně se vám dýchá? Uvolní vám je inhalace z cibulových slupek. Postup je jednoduchý. Nejprve si nachystejte menší hrnec, do kterého nalijete zhruba půl litru vody. Vhoďte do ní hrst plnou cibulových slupek a přiveďte k varu. Následně se nakloňte nad hrnec s horkou vodou a překryjte si hlavu ručníkem. Zhruba dvacet minut dýchejte stoupající páru a vaše dutiny by se vám po chvíli měly trochu uvolnit.

Zánět močových cest

Zánět močových cest je velmi nepříjemné onemocnění. Často ho doprovází zvýšená teplota až vysoká horečka a pálení při močení. Trápí především ženy, protože mají kratší močovou trubici než muži, takže se jim do močového měchýře snadněji dostanou bakterie. Pokud vás aktuálně zánět močových cest trápí, připravte si domácí lék. Oloupejte jednu cibuli, její slupky zalijte trochou vody a nechte ji vařit zhruba třicet až čtyřicet minut. Odvar z cibulových slupek konzumujte alespoň třikrát denně. Dávejte si vždy dvě čajové lžičky po sobě.

Křečové žíly

Trápí vás křečové žíly? Ulevte svým nohám pomocí slupek z cibule. Můžete si z nich vyrobit domácí mast, která vám pomůže. Připravte si zavařovací sklenici. Naplňte ji zhruba ze dvou třetin cibulovými slupkami a zalijte lisovaným olejem. Pokud chcete, aby byla vaše mast opravdu hutná, použijte kokosový tuk. Sklenici skladuje v chladném prostředí a několikrát denně s ní zatřepejte. Mast ze sklenice můžete použít až za dva až tři týdny.

Vysoký cholesterol

Vysoký cholesterol přináší mnoho zdravotních rizik. Nijak se neprojevuje, ale podílí se na vzniku infarktu či mrtvice. Měli byste aktivně hladinu cholesterolu snižovat. Máte několik množností. Jednou z nich je odvar z cibulových slupek. Nachystejte si plnou hrst cibulových slupek, dejte je do sítka a louhujte v horké vodě zhruba půl hodiny. Odvar ze slupek pijte každý den. Můžete si ho libovolně dochutit. Dále čtěte: Obyčejné švestky mají neobyčejné zdravotní účinky a jsou výborné i při dietě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve