Pokud chcete zhubnout přebytečná kila, zjistěte jaký typ postavy máte a dobrých výsledků dosáhnete rychleji

 Zdraví 
09. dubna 2021 09:41 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Rozpoznání typu postavy vám umožní sestavit si jídelníček na míru  Depositphotos
Horké letní dny se blíží. Zanedlouho všichni odhodí teplý oděv. Řada přijde na kraťasy, tílka, sukně a šaty. Pokud se toužíte zbavit přebytečných kil, která by vám v letním oblečení překážela, začněte s hubnutím již nyní. Dosáhnout dobrých výsledků můžete lépe, když zjistíte, jaký máte typ postavy.

Možná se hubnutím již nějakou dobu trápíte, ale kila zůstávají, což je pochopitelně velmi demotivující. Možná byste se nejprve měli soustředit na tvar svého těla. „Rozpoznání typu postavy je pro hubnutí klíčové, protože budete moct pro sebe nalézt vhodný dietní plán. Pokud děláte totéž jako člověk, který má jinou strukturu postavy, nikdy nemůžete dosáhnout oba stejných výsledků,“ vysvětluje Phil Catudal, který pracuje jako konzultant a osobní trenér hollywoodských hvězd. Existují tři hlavní typy postav, někdo může mít i kombinaci dvou z nich.

Obdélník

Lidé s obdélníkovou postavou bývají většinou drobní a mohou se pochlubit relativně dlouhými nohami. Většinou mají ramena užší než boky. Pokud přibíráte kilogramy pomalu a déle vám trvá i budování svalstva, jde o potvrzení, že vaše struktura těla odpovídá obdélníkovému typu postavy. Neradujte se předčasně, protože s přibývajícím věkem rafička na váze začne časem rychleji růst i vám. 

Podle Phila byste měli jíst potraviny, které obsahují hodně sacharidů, střední množství bílkovin a málo tuku. Snídat můžete ovesné vločky s ořechy, zeleninové saláty, grilované krevety nebo brokolici a vyhýbat se údajně nemusíte ani proteinovým nápojům. K hubnutí patří i pohyb. Obdélníkovým typům postavy prospěje silový trénink a vysoko intenzivní intervalový trénink.

Přesýpací hodiny

Lidé s postavou přesýpacích hodin mají dobré držení těla a poměrně robustní kostru. Poznáte ji podle širších ramen, úzkého pasu a větších boků. Jednoznačně se můžete zařadit mezi tyto šťastlivce, pokud nemáte velký problém s budováním svalstva, ale zároveň se vám tuk ukládá zejména do boků a hýždí.

Podle Phila byste měli jíst vyváženou stavu, která bude obsahovat přibližně stejné množství sacharidů, bílkovin i tuků. Do jídelníčku můžete zařadit toasty, vejce, proteinové tyčinky, ovoce, zeleninové saláty, sladké brambory nebo kuřecí prsa. Neměli byste se upínat pouze k jednomu sportu. Cvičení občas vystřídejte za jiné nebo jich provádějte více. Prospěje vám běh, kickbox nebo posilování s činkami.

Jablko

Postava jablka je charakteristická snadným nabíráním tuku v oblasti břicha a boků. Někteří lidé mohou být poměrně štíhlí, ale vzhled postavy jim kazí téměř neviditelný pas a kulaté břicho. Pokud máte tento typ postavy, měli byste se neustále udržovat ve formě, protože kromě rychlého přibírání kilogramů vám hrozí více zdravotních potíží než předchozím skupinám.

„Lidé s tímto typem postavy jsou náchylnější ke vzniku diabetu druhého stupně,“ vysvětluje trenér Cutadal. Podle něj by jedinci s postavou jablka měli jíst stravu, která bude obsahovat velké množství bílkovin, střední množství tuků a malé množství sacharidů.

Do jídelníčku můžete zařadit vejce, špenát, krůtí maso, hummus, proteinové tyčinky nebo quinou. Bez pohybu se rozhodně neobejdete, vrhnout byste se měli do kardiovaskulárního tréninku. Přečtěte si také, jakým způsobem dokáže káva ovlivnit spalování tuků.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008