Oblíbená keto dieta. Je dobré znát její přínosy i rizika

 Zdraví 
06. dubna 2021 07:43 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ani zdravé maso nesmí vytlačit ze stravy zeleninu Pixabay
Může způsobit oblíbená keto dieta padání vlasů? A pokud ano, je vhodné ji dodržovat? Máme další informace.

Keto dieta je krajní variantou nízkosacharidové stravy. Denní příjem sacharidů se sníží natolik, že se tělo přepne na spalování tuků. Proces je možný, odzkoušený, ale pochopitelně nemusí být bez následků.

Rizika keto diety

Někdy se uvádí jako největší riziko keto diety zvýšené riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. To má být důsledkem zvýšeného příjmu tuků v potravě. Jakkoli je samozřejmě možné, že se určitá jednostrannost potravy může na stavu těla projevit, přece jen nebude nebezpečí tak velké, protože proti němu jde fakt, že se přijatý tuk spotřebuje na potřebné životní funkce. Svou váhu by tento argument měl ve chvíli, kdy by se člověk na keto dietě doslova přejídal tuky. Při rozumné kombinaci potravin by nemělo k žádným potížím docházet.

Poměrně často zmiňovaným rizikem této diety ale může být padání vlasů. Alespoň pokud jde o frekvenci toho, jak často se problém objevuje na různých diskusních fórech. Ani v tomto případě není docela jasné, čím by byl způsoben, ale možná je ve hře také skutečnost, že mnozí lidé drží keto dietu chybně. K tomu se ale dostaneme až za chvíli.

Možné příčiny ztráty vlasů

Padání vlasů může samozřejmě nastat z různých důvodů. Někteří uvádějí, že u lidí na keto dietě může být spouštěčem určitý stres, který prožívají v souvislosti s dodržováním této diety. Je pravdou, že existuje mnoho potravin, které si musí člověk odepřít. Pro některé lidi je celý proces velmi náročný, necítí se dobře, bolí je hlava. To všechno mohou být důvody, pro které mohou začít padat vlasy.

Jindy se uvádí jako důvod dočasné zmatení našeho těla a jeho regulačních mechanismů. Ubývá klasické energie ze sacharidů, nová energie se teprve začíná produkovat a tělo neví, zda jí bude dostatek. V takovém případě je pro tělo klíčové zásobovat mozek, srdce, plíce a další životně nezbytné orgány. Teprve po ustálení nového systému se tělo vrátí k podpoře růstu vlasů.

Často ale dochází při keto dietě k vypadávání vlasů proto, že se člověk soustředí jen na příjem masa a tuků a zanedbává příjem vitaminů a různých dalších látek, které se nacházejí v zelenině a ovoci. Je pravda, že mnoho ovoce se při této stravě sníst nedá, ale u zeleniny tomu tak není. Naopak, je velmi prospěšná.

Látky související s kvalitou vlasů

Mezi látky, které potřebujeme, aby naše vlasy rostly a byly zdravé, patří zejména biotin, který lze čerpat z vaječných žloutků, jater, ledvin, vlašských ořechů a arašídů, ale také z květáku a hub. Potřebný je i vitamin C. Bohaté jsou na něj například papriky, ale také kapusta, petržel, tymián a další zelenina. Hodí se i vitamin D obsažený v tučných rybách, žloutku a houbách. Nezbytné je zajistit příjem vitaminu E. Ten naleznete ve slunečnicových semínkách, mandlích, arašídech, rajčatech a špenátu.

Jde zkrátka o to, abyste v případě rozhodnutí pro keto dietu nejedli jen masné výrobky nebo abyste se nespoléhali jen na jídlo z krabiček a sáčků. Dostatečný přísun zeleniny a zdravých ořechů je důležitou zárukou, že vaše vlasy zůstanou v pořádku. Správný přístup ke keto stravě je současně odpovědí na otázku, zda tuto dietu dodržovat. Ano, je to možné, ale vyžaduje to odpovědný přístup. Při jakýchkoli pochybnostech doporučujeme vždy také konzultaci s vaším lékařem. Více o ketóze si přečtěte ve starším článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít