Okrasné mučenky jsou nejen krásné, ale také léčivé

 Zdraví 
31. března 2021 10:50 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krásná a celá léčivá Pixabay
Ne vždy si lidé uvědomují, že pěstují doma rostliny, které mohou posloužit jejich zdraví. Jedním z příkladů jsou mučenky. Máme další informace.

Mučenka je teplomilná popínavá rostlina, kterou lze dobře pěstovat i doma. Zaujme svými květy a v některých variantách i zajímavými plody. Existuje celá řada druhů. Vyznačují se ale i léčivými schopnostmi.

Léčivé schopnosti

Celá rostlina je léčivá. Nejen květy či plody, ale i listy. Současně její léčivé účinky řeší poměrně širokou škálu nemocí nebo obtíží. Mučenka má zřetelně uklidňující účinky, takže je skvělá pro všechny, kdo mají potíže nervového původu. A to včetně bolestí hlavy. Současně nemá tlumivý účinek, takže zůstává zachována pozornost a soustředění. Vedle toho mučenka podporuje trávení, snižuje krevní tlak, zlepšuje sexuální funkce. U mužů dokonce zvyšuje počet spermií. Působí blahodárně i na naše srdce. Spolu s hlohem brání například jeho selhání. Semínka mučenky umí pozitivně ovlivnit hladinu tuků v krvi a samozřejmě i hladinu cholesterolu. Zklidňující účinek se dá využít i při nespavosti, nočních můrách a nervozitě. Je vhodná při anémii.

Obsah látek

Mučenky obsahují celou řadu zajímavých a prospěšných látek. Najdeme v ní vitamin C, vitaminy z řady B i vitamin E. Přítomen je také provitamin A. Z prvků zde je hořčík, vápník, draslík, měď a fosfor. Mučenky jsou bohaté i na železo. Z dalších zdraví prospěšných látek zde nacházíme například lykopen a passiflorin. Šťáva obsahuje jen málo tuků či bílkovin. Má asi 17 procent sacharidů a také obsahuje potřebnou vlákninu.

Jak užívat

Můžeme samozřejmě zvolit některý zajímavý pokrm z plodů mučenky. Zde se využívá mučenka jedlá, sladká, banánová, hroznovitá, jablečná, hroznolistá či obrovská. Její plod je klidně i těžší než jeden kilogram. Přípravy jsou různé. Velmi jednoduché je přidávat dužinu plodů do ovocných salátů podle své chuti. Zdaleka nejjednodušší je ale využít listy. Těch se dočká i pěstitel, kterému se nepodaří mučenku přesvědčit k produkci plodů. Stačí přitom utrhnout čtyři lístky a zalít je vroucí vodou. Po deseti minutách louhování je připraven nápoj, který lze užívat dvakrát nebo třikrát denně proti nervozitě, nespavosti, stresu nebo i u žen při potížích spojených s přechodem. Více o klimakteriu si přečtěte zde. Na čaj se nejvíc hodí mučenka jedlá, pletní nebo sladká.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?