Časté chyby, kterých se při sprchování dopouští téměř každý

 Ostatní 
27. března 2021 17:36 / Eva Vogelová
  5
📷
5 fotografií v galerii
Obličej byste si neměli sprchovat horkou vodou Pixabay
Sprchování sice slouží zejména k očistě pokožky, ale mnozí tuto činnost vnímají i jako součást každodenní relaxace. Horká voda po náročném dni člověka příjemně uvolní. Málokoho by napadlo, že během sprchování lze udělat hned několik chyb, které tělu příliš neprospívají. Ověřte si, zda je neděláte také.

Lidé ve většině případů nezanedbávají hygienu, jde spíše o opačný problém. Většina to s ní naopak přehání. Časté sprchování má na pokožku z dlouhodobého hlediska negativní dopad. Ztrácí svoji přirozenou ochranu, vysuší se a podráždí. Pokud však pracujete v prašném prostředí nebo se zpotíte při sportu, sprchovat častěji se samozřejmě musíte.

Používáte příliš drsné mycí houby či žínky

S vědomím, že ze sebe chcete smýt co nejvíce nečistot, si pořizujete hrubé mycí předměty. Ve skutečnosti tím pokožce ubližujete. Ničíte tím její přirozenou ochrannou bariéru. Kůže bude následně více náchylná k poškození a vysušování. Stačí, když si tělo šetrně umyjete jemnou bavlněnou žínkou.

Sprchujete se velmi horkou vodou

Těšíte se, až po práci přijdete domů a dáte si horkou sprchu? Pak byste měli vědět, že příliš horká voda pokožce moc neprospívá. Nemusíte se sprchovat přímo vlažnou nebo studenou vodou, ale zapomeňte na horkou. Zbavuje pokožku přírodních olejů, které udržují její přirozenou vlhkost.

Horká voda neprospívá ani vlasům. „Časté používání horké vody k šamponování vlasů ovlivňuje rovnováhu pH pokožky hlavy a může poškodit vlasové kutikuly,“ vysvětluje dermatolog Madhuri Agarwal, který založil kliniku estetické medicíny.

Při mytí hlavy vynecháváte kondicionér

Nebaví vás mýt si hlavu šamponem a ještě kondicionérem? Děláte chybu. A neplatí to jen pro ženy, ale i pro muže. „Nepoužívání kondicionéru po šamponování vede k větší lámavosti vlasů. Vysuší se a začnou více vypadávat,“ tvrdí dermatolog. Raději bojujte se svojí leností, která vám velí kondicionér občas vynechávat, a dopřejte svým vlasům dostatečnou péči.

Sprchujete si obličej

Během sprchování pouštíte vodu i na obličej. Pleti teplá voda příliš nesvědčí, prospěje jí spíše vlažná až studená. Prokrví ji a stáhne rozšířené póry. Dlouhé mytí obličeje teplou až horkou vodou vede k dehydrataci. Pokožka se zanese bakteriemi a objeví se na ní nežádoucí pupínky. Přečtěte si také, proč byste během cvičení měly zapomenout na make-up.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47