Slunečnicová semínka mají zajímavé účinky na naše zdraví

 Zdraví 
26. března 2021 08:01 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Velmi překvapivá je škála účinků slunečnicových semínek na náš organismus Pixabay
Slunečnicová semínka lze koupit v různé podobě. Je dobré je jíst, nebo je lepší se jim vyhnout? Máme podrobnější informace.

Slunečnice patří mezi rostliny, které byly dovezeny z Ameriky. Tam se ale využívala již několik tisíc let pro výživu lidí. Je škoda nevyužít tento skrytý potenciál i pro naše zdraví.

Obsah látek

Slunečnicová semínka obsahují velkou škálu velmi prospěšných látek. Zejména je důležitý vysoký podíl vitaminu E. Důležité je významné zastoupení hořčíku a aminokyseliny s názvem tryptofan. Dále je zastoupen vitamin B6, draslík, mangan a selen. Skoro polovinu obsahu semínek tvoří tuk. Odtud proto i logicky vyplývá použití semínek pro výrobu oleje, který se běžně používá v potravinářství i v kosmetice.

Nervová soustava

Velmi překvapivá je škála účinků slunečnicových semínek na náš organismus. Ovlivňují velmi výrazně naši náladu, a to až tak, že se o nich dá mluvit jako o produktu, který ovlivňuje deprese u pacientů, kteří touto nemocí trpí. Nervová činnost je totiž ovlivněna jednak interakcí hořčíku s vápníkem, který je v těle přítomen, a tryptofan se zase podílí na produkci serotoninu, což je známý neurotransmiter, který je odpovědný za dobrou náladu. Samotné podání tryptofanu, který může ovlivnit mozkovou činnost, nemá obvykle velký význam, protože narazí na bariéru, která chrání náš mozek před vlivy vnějšího prostředí. Slunečnicové semínko ale obsahuje tryptofan navázaný na další přirozené látky, které jsou schopné jej donést až tam, kde může pozitivně působit. Serotonin vznikne a naše nálada stoupá. V dobrém smyslu působí proti depresi i vitamin B6. Své vykoná i hořčík a mangan.

Antioxidační působení

Další významnou látkou v slunečnicových semínkách je vitamin E. Pouhých 60 gramů semínek denně zajistí pokrytí denní spotřeby tohoto vitaminu, který je významným antioxidantem. Chrání nás před volnými radikály a tím i před stárnutím. Celkově působí vitamin E proti kornatění tepen a tím pádem proti mrtvicím, infarktům a dalším onemocněním podobné příčiny.

Stav srdce

Jestliže antioxidační působení vitaminu E vede k lepšímu stavu cév a tím i k normálnímu krevnímu tlaku, pak přítomnost draslíku působí podobným směrem a ovlivňuje zdraví našeho srdce. Draslík vyrovnává působení sodíku a napomáhá vytvoření správné rovnováhy. Draslík působí i proti únavě, ale zejména proti vzniku srdečních arytmií. Na krevní tlak působí dobře i obsah hořčíku.

Rakovina

Z předchozího vyplývá i možné protirakovinné působení slunečnicových semínek. Děje se to jednak skrze antioxidační působení vitaminu E, ale také díky selenu, který umí napomoci samoopravným mechanismům organismu a který chrání naši DNA. Tím pochopitelně omezuje možnost vzniku nádorových buněk, které by se následně mohly stát základem budoucího novotvaru.

Jak konzumovat

Vyloupaná přírodní, nesolená a nepražená semínka jsou nejzdravější formou. Můžete je jíst přímo nebo přidávat do pokrmů. Běžné je jejich přidávání do chlebů. Můžete je ale dávat i do jogurtu, sypat do pokrmů při přípravě nebo dokonce využít celá semínka a nechat je naklíčit. Jak už jsme psali, denní dávka kolem šedesáti gramů je zcela dostatečná. Jediným nebezpečím je značná energetická vydatnost, takže se doporučuje ji alespoň jednou týdně vynechat. Pokud nemáte ale s váhou problém, jezte semínka klidně i denně. Ostatně, zhubnout můžete i pomocí jiných postupů než vyhýbáním se tučnému jídlu. O tom si můžete přečíst zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47