Pleť se s věkem mění. Co je potřeba vědět a jak tomu přizpůsobit líčení

 Krása 
25. března 2021 09:00 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pleť se s věkem mění a je nutné zvolit správné líčení Depositphotos
Způsob, jakým se líčíte a jakou používáte pleťovou kosmetiku, je nutné přizpůsobit nejen typu pleti, ale také věku. S přibývajícím věkem se totiž mění struktura pleti a výrazné líčení, syté barvy, třpytky nebo rozjasňovače spíše zvýrazní vrásky, než aby byly k užitku. Proto vám nyní ukážeme, jaké volit líčení, které dokáže ubrat pár let.

Jak se pleť mění se stářím

Od zhruba 20. roku věku přirozeně dochází ke ztenčování pokožky (epidermis, nejvrchnější vrstva kůže) i škáry (dermis, pevná střední vrstva kůže). Na tempo ztenčování má vliv jednoznačně genetika, životní styl i prostředí, ve kterém žijeme. První jemné linky, tedy první projevy stárnutí, je možné zaznamenat již kolem 25. roku.

Po 30. roku dochází z důvodu ztenčování kůže ke snížení bariérové funkce pleti, a tím také začíná klesat její přirozená ochrana proti UV. Dále se zpomalují metabolické procesy a začínáme pociťovat, že je pleť sušší a méně pružná.

Mezi 40. a 60. rokem se více znatelně mění struktura pleti. Jedná se o to, že skladba pokožky (epidermis), která je tvořena z pěti vrstev, postupně mizí, neboť se tvoří méně a méně buněk. To vše vede k tomu, že je pleť sušší, hrubší a začínají se tvořit pigmentové skvrny. Pozor si dejte na poranění v oblasti obličeje, protože funkce obnovy pokožky, tedy hojení, je zhoršená a může docházet k různými kožním infekcím. Navíc, pojivová tkáň, která tvoří dermis, ztrácí svoji strukturu a schopnost vázat na sebe vodu, proto dochází ke ztrátě elasticity a hutnosti pleti. Vrásky se prohlubují.

Od 60. do 80. roku věku je výrazně snížena přirozená schopnost kůže tvořit lipidy, čímž dochází k suchosti a dehydrataci pokožky a ještě výraznějšímu prohlubování vrásek. Regenerační i ochranná funkce kůže je velmi zpomalená a epidermis se razantně ztenčuje. Pleť ztrácí na objemu, pevnosti a je náchylná k hyperpigmentaci. Objevují se stařecké skvrny ve větší míře.

Tipy k líčení pro starší pleť

  • Oči: Zapomeňte na výrazně namalované oči a velké nánosy výrazných očních stínů. Abyste docílily optického zvětšení, vymalujte si světlou barvou (ne však bílou) prostřední část spodní linky. Pokud máte modré oči, použijte například velmi světle azurovou. Horní linky si nemalujte vůbec. Ohledně řasenky, volte například tmavě hnědou, černá může působit příliš tvrdě.
  • Obočí: Nikdy nemalujte obočí jako jednu sytě černou či tmavě hnědou čáru. Působí to nepřirozeně a velmi nevzhledně. Pro starší pleť se hodí jemně dokreslené obočí, kdy část obočí od kořene nosu dokreslete světlejší hnědou a poté od poloviny obloučku můžete volit tmavší odstín hnědé.
  • Korektor: Na korektor nedejte dopustit. Používejte ho na zamaskování kruhů pod očima, srovnání barevných nesrovnalostí (pigmentových skvrn) a na skrytí hlubokých vrásek. Odstín velmi důkladně odzkoušejte, aby ladil s vaší pletí. Pozor si dejte na velmi světlé nebo příliš rozjasňující korektory.
  • Rty: Vyhněte se fialovým a jiným velmi tmavým studeným odstínům, které přidávají roky. Volte ideálně starorůžovou a používejte také konturovací tužku, kterou dokreslete srdíčko na horním rtu a oblouček na spodním. Nikdy nevolte žluté odstíny rtěnek, pokud nemáte perfektní a bílé zuby. Dále čtěte: Nevěřte na zázračné hubnoucí pilulky. Raději sáhněte po těchto potravinách, které opravdu pomáhají.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod