Jak zastavit opakující se negativní cyklus myšlenek a zkušeností

 Ostatní 
23. března 2021 10:33 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Není žádným tajemstvím, že někteří opakují stále stejné chyby Depositphotos
Někdy je to docela zábava jezdit dokola, například si užít jízdu na ruském kole. V životě to už ale taková zábava není, zvláště pokud opakujeme stejné negativní myšlenky nebo zkušenosti.

Říká se tomu "smyčkovité myšlení“ či "smyčkovité zážitky“, které je potřeba změnit, abyste mohli pokračovat v produktivnějším a smysluplnějším životě.

Co je smyčkovité myšlení

Je to jako když jste vězněm vlastních myšlenek, uvěznění v sérii emocí a myšlenek, které se opakují znovu a znovu. Vaše negativní myšlenkové smyčky ve vás často vyvolávají pocity rostoucí úzkosti a podráždění. Jedním z příkladů je situace, kdy se například omlouváte za to, že jste měli v nějaké věci pravdu a máte pocit, že ostatní vaše pocity ignorovali nebo nepochopili.

Pokud nejsou řešeny, mohou vaše negativní myšlenky a pocity zesilovat a vy se jich nemůžete zbavit, protože se nacházíte ve smyčce. Tyto negace vám ve finále blokují tok energie ve vašem těle a ohrožují vaše zdraví, vaše negativní myšlenkové smyčky navíc prakticky ochromují váš život a mnohdy rozvrací i vztahy.

Co jsou smyčkovité zážitky

Zážitky, které do vašeho života chodí ve smyčce, jsou jednoduše řadou zkušeností, která se opakuje znovu a znovu, možná s různými lidmi nebo za mírně odlišných okolností, ale stále to je ve finále stejná zkušenost a zážitek. Jako příklad můžeme použít třeba situace s vašimi šéfy, ať už pracujete v jakékoli firmě, nebo opakování stejných problémů u všech vašich vztahů, navzdory změně partnerů.

Cvičení, které vám pomůže dostat se ze smyčky

Existuje mnoho věcí, které můžete udělat, abyste se dostali z těchto negativních smyček. V krátkodobém horizontu se můžete pokusit přesunout své zaměření pozornosti pomocí relaxačních technik, jako jsou meditace, fyzické cvičení nebo socializace.

Ještě důležitější je psychology doporučovaná technika, kterou popisuje i kniha Vězni našich myšlenek. Tato technika se nazývá "existenciální kopání“. Název tohoto cvičení naznačuje, že si musíte udělat čas na přemýšlení a zkoumání hlubšího významu vašich myšlenek a zkušeností. Zeptejte se sami sebe:

Jak jste reagovali na situaci nebo životní zkušenosti? Co jste si mysleli a dělali?
Jak jste vnímali situaci nebo životní zkušenost? Jaké druhy emocí byly vyvolány v důsledku této zkušenosti nebo situace?
Co jste se naučili z těchto situací nebo zážitků? Jaké nové znalosti, dovednosti nebo přístup nyní máte kvůli minulým zážitkům a situacím?
Jak se poučíte z negativní situace nebo životní zkušenosti? Jak uplatníte to, co jste se naučili, zejména klíčové učení o sobě, pro svůj osobní rozvoj? Jaký je váš postup, jak se vymanit ze smyčkovitého myšlení a zážitků?

Je důležité nejen zvýšit své povědomí o tom, jak můžete myslet mimo negativní smyčku nebo čelit smyčkovitým zážitkům, ale také přemýšlet o tom, jak jste odpověděli, jak jste se cítili, co jste se naučili a co je nejdůležitější, jak se z těchto zkušeností poučíte. Přijměte dnes závazek, že přestanete opakovat staré vzorce myšlení a chování, abyste přestali být zacyklení a začali ve svém životě a práci hledat hlubší smysl. Dále čtěte: Život bez stresu nemusí být tak pozitivní, jak si možná myslíte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47