Pokud vás trápí otoky nohou, zbystřete. Jejich příčinou může být banalita, ale i vážná nemoc

 Zdraví 
19. března 2021 09:18 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Otok vzniká, když se v mezibuněčných prostorech začne hromadit tekutina Depositphotos
Otoky nohou trápí mnoho lidí. Hledání příčiny není vždy jednoduché, existuje jich totiž více. Některé z nich jsou malicherné a mají řešení. V některých případech se však může jednat o příznak vážné nemoci, takže není radno otoky ignorovat. Zjistěte, proč vaše nohy mohou otékat.

Otok vznikne ve chvíli, když se v mezibuněčných prostorech měkkých tkání začne hromadit tekutina. V důsledku toho můžete pociťovat tlak, křeče, brnění nebo bolest v místě otoku. Nejde o nic příjemného. V případě, že otok nohou nepolevuje nebo se zhoršuje, kontaktujte svého ošetřujícího lékaře.

Dlouhé sezení nebo stání

Pracujete v zaměstnání, kde musíte celý den stát, nebo naopak neustále jen sedíte? Obě varianty jsou extrémy, které nohám neprospívají. Setrvávají ve statické pozici, ani v jednom případě se nehýbou a dostatečně neprokrvují. Pokud máte možnost, chvíli se v práci procházejte. V případě, že neustále stojíte, najděte si místo, kde si sednete a dáte nohy nahoru. Ideálně během pracovní doby vystřídejte několik pozic a nohy si protáhněte.

Křečové žíly

Na křečové žíly netrpí pouze senioři, ale i mnohem mladší generace. „I lidé mezi dvaceti až třiceti lety mohou mít křečové žíly,“ tvrdí lékařka Britt Tonnessen, která se zabývá cévní a endovaskulární chirurgií. Problémy tohoto typu přicházejí, když jsou žíly oslabené a pomalu ztrácí svoji pružnost. „Pomoci mohou kompresní ponožky, které začínají od chodidla a končí u kolene. Přiléhají k chodidlu a kotníku, takže zabraňují hromadění tekutin,“ vysvětluje chiruržka.

Nadváha

Pokud trpíte nadváhou, už jste nejspíš od svého lékaře slyšeli, že byste měli zhubnout. Obezita sice není původcem všech onemocnění, ale za otoky nohou většinou zodpovědná je. Vaše tělo je kily tuku velmi přetěžováno. Netrpí jen pohybový aparát, ale lymfatický systém, který kvůli nadváze nefunguje dostatečně. Přečtěte si také, jak se rychle zbavit křeče v noze a jak ji lze předcházet.

Krevní sraženina

Krevní sraženina je závažný stav, který si žádá okamžité řešení. Poznat ji můžete podle toho, že vám náhle oteče pouze jedna noha. Krevní sraženiny mohou být povrchové, nebo hluboké. Druhá varianta se nazývá žilní trombóza. Sraženiny často blokují průtok krve. „Může to přijít v jakémkoliv věku. Obvykle k trombóze dochází po dlouhém letu či jízdě v autě. Pacientovi musí být okamžitě podány léky na ředění krve,“ říká doktorka Tonnessen.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod