Kokosový olej v kosmetice. Jak je to doopravdy s jeho prospěšností a může se používat na obličej?

 Krása 
19. března 2021 08:33 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zařaďte kokosový olej do své péče o pleť Depositphotos
Kokosový olej, který se používá do velkého množství kosmetických přípravků od jemného přírodního čisticího prostředku až po výživnou přísadu do obličejové masky, se stal velkou součástí rutiny přirozené péče o pleť.

Přesto všechno je kokosový olej v kosmetice stále středem mnoha diskusí a spekulací. Takže je dobrý pro vaši pleť?

Je kokosový olej dobrým zvlhčovačem?

"Kokosový olej je bohatý na mastné kyseliny a nasycené tuky,“ říká dermatoložka Ifeoma Ejikeme. "Některé studie prokázaly, že panenský kokosový olej je užitečný pro středně suchou a hodně suchou pokožku, protože může pomoci zvýšit produkci fibroblastů, syntézu kolagenu a také podpořit hojení ran."

Ale ne všechny kokosové oleje jsou vyráběny stejně. "Kokosový olej může mít mnoho forem a každý má jiné vlastnosti," pokračuje Ejikeme. "Bylo prokázáno, že kultivované kokosové výtažky mají protizánětlivé vlastnosti a mohou také zvýšit syntézu kolagenu."

Takže je kokosový olej dobrým zvlhčovačem? Jednoduše řečeno, ano. Kokosový olej se  rychle vstřebává do pokožky, což znamená, že pokožka zůstane měkká a hydratovaná (spíše než mastná), což z něj činí oblíbenou volbu, pokud jde o zvlhčování pleti a pokožky těla.

Jsou tu ale i další výhody. "Po mateřském mléce obsahuje kokosový olej nejvyšší množství kyseliny laurové a kaprylové v přírodě," říká kosmetička Rose-Marie Swift. "Kyselina laurová je antifungální, antibakteriální a antimikrobiální a také antivirová. Je to také přírodní antioxidant, který pomáhá proti poškození volnými radikály (jinak známému jako předčasné stárnutí) a také obsahuje vysoké hladiny vitaminu E.“

Může se kokosový olej používat na obličej?

Používání kokosového oleje na obličej prakticky závisí na složení kokosového oleje, který používáte, a na typu vaší pleti. Pokud máte pokožku náchylnou k akné, neměly byste podle odborníků kokosový olej používat ani na obličej, ani na horní polovinu těla.

Takže jak vybrat ten správný kokosový olej? Rozhodně pro něj nechoďte do supermarketu. Tyto běžné kokosové oleje se totiž vyrábí mletím a lisováním čerstvého kokosu do kokosového mléka. Zpracování bohužel zahrnuje tepelnou úpravu a ta zase eliminuje kyselinu laurovou a kaprylovou a snižuje tak antioxidační, vitaminovou, enzymovou a hojivou kapacitu oleje.

To znamená, že produkt, který hledáte, musí být zpracován za studena a je to tedy produkt se všemi léčivými živinami, které zůstávají 100% neporušené.

I když kokosový olej nemusí být vhodný pro pokožku každého, ve vaší péči o pleť pro něj určitě existuje místo. Při nákupu toho nejlepšího kokosového oleje hledejte receptury, které jsou čisté a syrové, a vyvarujte se přísad nebo plnidel, protože ty by mohly vaši pokožku dráždit. Dále čtěte: Jak dlouho trvá, než jsou viditelné účinky jednotlivých složek kosmetických přípravků.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve