Na akné či vrásky není třeba pořizovat drahé krémy. Pomáhá i domácí kosmetika ze zeleného čaje

 Krása 
16. března 2021 08:52 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Díky zelenému čaji bude vaše pleť zdravější Depositphotos
Ženy jsou často ochotny pro krásu udělat takřka cokoliv, utratit za drahé krémy slibující zázraky nemalou sumu i podstoupit bolestivé zákroky. Přitom krásu dokáží podpořit i zdánlivě obyčejné věci. Například zelený čaj. Budete možná překvapeni, co všechno dokáže.

Čaj lidé využívají především jako nápoj. Jenže podle mnohých vědeckých studií má čaj ohromné účinky také na zdraví. Dokáže působit preventivně nebo zlepšit stav mnoha různých zdravotních problémů od chorob srdce a rakoviny po onemocnění dásní, stárnutí pleti nebo nadváhy.

Oceňovanou látkou v čaji jsou fytochemikálie zvané polyfenoly. Většinu polyfenolů v čaji řadíme ke katechinům. Zatímco černý čaj jich obsahuje asi 4 %, zelený jich má přibližně 25 %. Bílý čaj obsahuje také podobné množství jako čaj zelený, ale protože má trochu jiné složení, jejich účinky nejsou zdaleka tak dobře probádány jako u čaje zeleného.

Na zdraví i krásu

Zelený čaj zvyšuje antioxidační kapacitu tkání a v krvi díky tomu zlepšuje některé vlastnosti krevních lipidů (například hladinu LDL cholesterolu). O zdravotních účincích zeleného čaje jsme blíže psali zde. Jenže zelený čaj nemá vliv jen na zdraví, ale také na krásu. O zeleném čaji se totiž říká, že je živou vodou pro pleť i vlasy. 

Zelený čaj je silný antioxidant. Zbavuje tělo škodlivých látek a podporuje jeho přirozenou regeneraci. Je výjimečný nejen jako nápoj, ale i jako surovina pro výrobu mnoha kosmetických přípravků. Zbaví vaši pleť známek stresu i únavy.

Zatočí s vráskami i akné

Zelený čaj dokáže s pletí i vlasy hotové divy. Co vše umí?

Uleví od spálenin od slunce

Podporuje regeneraci slunečním zářením spálené pleti, protože jí poskytuje hydrataci a zklidnění a zmírňuje případný zánět.

Posílí vlasy

Výtažky zeleného čaje také bývají přísadou šamponů a vlasových masek. Zelený čaj totiž vlasy posiluje, podporuje jejich růst a dodává jim lesk. Pokud vás trápí svědící a podrážděná pokožka hlavy, zelený čaj pomůže s obnovou její rovnováhy a zklidněním. Je přirozenou bariérou, která vlasy chrání před nečistotami z ovzduší. Trápí-li vás suché vlasy, zelený čaj a jeho výtažky jim dodají vláhu.

Oddálí vznik vrásek

Stimuluje anti-aging a podporuje hydrataci pleti. V roce 2005 byla provedena osmitýdenní studie na čtyřiceti ženách s pletí poškozenou fotostárnutím. U žen, které užívaly orálně dvakrát denně 300 mg extraktu ze zeleného čaje a ještě jej v 10% koncentraci aplikovaly na pleť, prokázalo histologické vyšetření pleti výrazné zlepšení elasticity tkáně.

Působí proti akné a bakteriím

Protože zelený čaj působí i antimikrobiálně a antibakteriálně, je vhodným spojencem v boji s akné. Z pleti totiž dokáže odstranit bakterie a toxiny, krásně ji vyhladí a zjemní. Napomáhá také hojení jizev po akné, protože podporuje hydrataci pleti. Používejte domácí pleťovou ze zeleního čaje a budete mít od akné pokoj.

Domácí pleťová kosmetika

Domácí pleťová voda

Připravte si doma vlastní kosmetické přípravky s obsahem zeleného čaje. Třeba pleťovou vodu. Zalijte zelený čaj vodou o teplotě 70 až 90 °C a nechejte vychladnout. Samozřejmě musíte použít čaj bez dalších přidaných aromatických látek. Pleť očistěte tak, jak jste zvyklé, a na závěr ji ještě dočistěte tamponkem namočeným v kvalitním zeleném čaji. Dlouhodobé používání čaje pomáhá i v boji s akné a přispívá ke zpevnění pleti.

K péči o pleť lze použít i vylouhované sáčky se zeleným čajem. Jsou skvělou první pomocí pro unavené, oteklé a podrážděné oči. S pytli pod očima si hravě poradí uklidňující obklad z čajových sáčků už během 15 minut.

Peeling ze zeleného čaje

Zelený čaj se hodí také pro výrobu domácího peelingu. Co budete potřebovat?

  • 1 polévkovou lžíci mletých vloček
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce odvaru ze zeleného čaje

Všechny ingredience pečlivě smíchejte a jemný peeling máte hotový. Pleť jím ošetřete ideálně jednou týdně.

Pleťová maska

Jestliže ráda používáte pleťové masky, připravte si také tu ze zeleného čaje. Co budete potřebovat?

  • 1 vaječný bílek
  • 2 lžíce odvaru ze zeleného čaje
  • 1 lžíci tvarohu

Suroviny stačí pouze vyšlehat do pěny a aplikovat na pleť. Tato maska je velmi účinná a krásně vám pleť vyhladí.

Odvar na vlasy

Připravte si také odvar ze zeleného čaje na vlasy. Je to velmi snadné, stačí si připravit silný odvar a ten pak použít při závěrečném oplachování umytých vlasů. Vlasy potom zabalte do ručníku a nechejte zelený čaj několik minut působit. Zelený čaj dodá vaší hřívě lesk i svěžest a kadeřím objem. Dlouhodobé a pravidelné používání pomůže v boji proti padání vlasů, obnoví jejich růst a zacelí roztřepené konečky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008