Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst sacharidy
Zní to až neuvěřitelně, ale podle nejnovějšího výzkumu profesora Macieje Banaca z Lékařské univerzity v polské Lodži bylo zjištěno, že lidé, kteří konzumovali stravu s nízkým obsahem sacharidů, byli vystaveni vyššímu riziku předčasné smrti zvýšeným rizikem ischemické choroby srdeční, mozkové mrtvice a rakoviny. Další výzkum ze samostatné studie v Reader's Digest odhalil, že lidé, kteří přijali méně než 40 % svých denních kalorií ze sacharidů, měli během pozorování vyšší riziko úmrtí než běžní pojídači sacharidů (50 až 55 procent sacharidů ve stravě) a lidé, kteří jedli sacharidů dokonce více.
Co se tedy stane s tělem, když přestaneme jíst sacharidy
Můžete dostat tzv. sacharidovou chřipku. Dietoložka Juliana Shalek uvedla, že dodržování nízkosacharidové stravy má tendenci podporovat úbytek hmotnosti relativně rychlým tempem, protože snižování sacharidů snižuje hladinu glukózy v krvi a hladinu inzulínu, což zase minimalizuje ukládání tuku. Jenomže úplné vyloučení sacharidů může mít za následek únavu, slabost, závratě, bolesti hlavy, podrážděnost a nevolnost, které mohou trvat několik dní nebo dokonce týdnů, a tyto nepěkné stavy jsou rovněž známy jako sacharidová chřipka.
Vaše tělo nakonec přejde do ketózy
Pokud úplně vynecháte sacharidy, vaše tělo se nakonec dostane do stavu ketózy, kdy se do krve uvolňují malé fragmenty uhlíku zvané ketony, protože tělo spaluje tuky místo sacharidů. Keto diety jsou v současnosti velmi lákavé, ale tuk je pomalejším zdrojem paliva než glukóza, což znamená, že vašemu tělu trvá déle, než začne hubnout, i přes veškeré cvičení a další aktivity.
Nejprve ztratíte hmotnost díky vodě
Během keto diety nejprve zhubnete díky ztrátě vody, takže na začátku to vypadá nadějně. Ale když vezmete v úvahu dlouhodobé zdravotní problémy, které jsme již zmínili, úplné vyřazení sacharidů rozhodně není zdravou volbou.
Raději změňte jídelníček
Dobrou zprávou je, že existuje spousta dobrých potravin s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem sacharidů, které můžete jíst a které vás udrží ve formě. Vzhledem k tomu, že vláknina není ani trávena, ani absorbována, zabírá ve vašem střevě místo a dává vám pocit plnosti. Registrovaná výživová poradkyně Maya Feller říká, že denní doporučená dávka vlákniny pro ženy je 25 gramů (ačkoli ženy nad 50 let by měly přejít na 21 gramů).
Nezkoušejte raději ani nízkotučné diety, které mohou mít negativní dopad na gastrointestinální i kardiovaskulární zdraví. V neposlední řadě můžete doma při vaření cukr nahradit přírodními sladidly, jako je stévie nebo xylitol či agávový sirup, které se v těle nepřeměňují na cukr a vše si jimi osladíte úplně stejně jako tradičním cukrem. Dále čtěte: Jaká úprava jídelníčku pomáhá ženám v přechodu udržet si váhu.