Socialistická klasika ke kávě. Český vynález, který se dodnes vyrábí po celém světě

 Retro 
20. března 2021 09:57 / Mirka Malá
  11
📷
2 fotografie v galerii
Spotřeba cukru se od dob socialismu změnila Pixabay
Cukr krystal, cukr v kostkách a nebo cukr bridž, tedy ve tvaru karetních znaků. Málokdo dnes ví, že kostka cukru je český vynález a cukr bridž socialistickou specialitou.

Je to tak. Kostkový cukr je opravdu českým vynálezem. V roce 1843 si kostku cukru nechal patentovat Jakub Kryštof Rad, ředitel dačické rafinérie. Do té doby se totiž cukr prodával převážně ve tvaru homole, ty ale byly nepraktické.

Ředitelova žena už měla homolí dost

Byla to právě manželka tohoto průmyslníka, která je takovou nepsanou šedou eminencí kostky cukru. Když se snažila odštípnout kousek z cukrové homole, nepříjemně se u toho poranila, a tak vyzvala svého manžela, aby místo homole vymyslel něco jiného. A on nakonec přišel s kostkou cukru.

Od té doby se cukr ve tvaru kostek vyrábí po celém světě, i když kostky nemají všude stejný rozměr. Za socialismu kostkový cukr patřil k nutné výbavě každé domácnosti a sladila se jím především káva o víkendech a během návštěv.

Kostkový cukr ovšem za socialismu nebyl vždy k sehnání, nicméně všechny domácnosti dbaly na to, aby jim zásoby kostkového cukru nedošly. Jinak by si svou kávičku nedokázaly ani představit.

Cukr bridž jako specialita socialismu

Přesná historie cukru ve tvaru srdíček a dalších karetních symbolů se úplně nedochovala, cukr bridž se ale doslova stal symbolem socialistické éry. Mít doma cukr bridž a dokonce ještě v jeho barevné variantě, to už bylo něco.

Cukr bridž se vyráběl jak z klasického bílého cukru, tak v barevné variantě. Kávu tak bylo možné osladit třeba růžovým srdíčkem nebo modrými kárami. Tento cukr milovaly zejména děti. Sladkostí na výběr v sedmdesátých či osmdesátých letech moc nebylo, a když se tak doma objevil zejména barevný bridž, vyjídaly rodičům zásoby této vzácnosti.

Cukr bridž se dnes ale prakticky nevyrábí. Jeho éra pomalu, ale jistě skončila s pádem železné opony. Malý zájem je dokonce i o klasický kostkový cukr. Přitom za socialismu byla na každém jídelním stole cukřenka s kostkami cukru a kleštičkami.

Nicméně dnes je spotřeba kostkového cukru minimální a i když jde o český vynález, dnes už české domácnosti používají raději krystal nebo hnědý třtinový cukr. Dále čtěte: Buchtičky se šodó se staly ikonou socialistického stravování.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve