Kazeťák a walkman: Sen každého puberťáka v Československu. Za kolik se prodával a jak se sháněly kazety?

 Retro 
09. srpna 2019 20:07 / Terezie Zamlynová
  2
📷
9 fotografií v galerii
Walkman nechyběl v 80. letech mezi přáními žádného náctiletého Archiv
Když v roce 1979 představili Japonci prvního walkmana, tedy přehrávač na audiokazety, stala se z toho výzva pro socialistický tábor, aby i v zemích za Železnou oponou mohli lidé poslouchat tímto stylem hudbu. V Československu byl „náš“ první walkman uveden na trh o 5 let později. Prodávat se začal těsně před Vánocemi za 1650 Kčs.

To bylo bohužel hodně, protože takový býval v té době zhruba jeden průměrný měsíční plat. Walkmen byl navíc těžký a nedal se připnout na opasek – na rozdíl od výrobků, které byly nabízeny v zahraničí (a také do ČSSR pašovány).

Pro Československo to ale byl významný krok. Hlavně u mladé generace byly stále oblíbenější audiokazety, na které si mohly vzájemně mezi s sebou nahrávat skladby, které se v rádiu nehrály, a nebylo možné je většinou jinak sehnat. Prodejny Supraphonu měly dost omezenou nabídku, tedy naše umělce a interprety a umělce ze socialistického spřáteleného tábora. Koupit písničky od západních skupin a zpěváků bylo téměř nemožné. I to bylo předmětem šmelení, pašování ze Západu a tudíž dostupné jen málokomu.

Kazety – i přes své nevýhody – otevíraly možnosti, které dosud nebyly. Nahrávat se dalo jednoduše, písničky se daly poslouchat i při chůzi po ulici, protože magnetofony se začaly zmenšovat. Walkman byl pak dalším levelem. Mít ho, nasadit sluchátka a ležérně se procházet po chodníku, zatímco do uší zní písničky skkupin ABBA, Boney M, Smokie apod., to byl sen mnoha dospívajících Čechoslováků. Čtěte také: Osmička idolů, která v 70. a 80. letech dobývala srdce puberťáků. Který byl ten váš?

Na první prodávané audiokazetě u nás byl Karel Gott

Výše uvedené skupiny ovšem běžně na trhu s gramodeskami k dostání nebyly. Na podzim roku 1971 vyšla u Supraphonu audiokazeta Karlu Gottovi a byl na ní výběr jeho největších hitů. První řadové album Karla Gotta „Má píseň“ vyšlo pak na další audiokazetě o rok později. Gottova alba začal pravidelně Supraphon vydávat souběžně na LP (gramodeskách) a MC (oficiální zkratka magnetofonové kazety) až od roku 1976.

MC kazety (Music Cassettes) patřily na konci minulého století mezi jedny z nejvíce rozšířených zvukových nosičů na světě. Byly vynalezeny roku 1962 ve firmě Philips a poprvé představeny Evropě a USA. Do komerčního prodeje vešly v roce 1964 v německém Hannoveru. Původně  se však předpokládalo, že budou sloužit jen pro záznam mluveného slova.

Díky zvyšující se kvalitě nahrávání začala hudební vydavatelství na nich prodávat i hudbu, a to znamenalo jejich velký rozmach do celého světa.

Velký přínos pro rozšíření měla také společnost Sony. Zvlášť poté, co představila již zmíněný první přenosný přehrávač Walkman.

Odzvonilo kazetám definitivně?

Kazety časem nahradila CD, a ta následně MP3 přehravače. Před několika lety ale navzdory všeobecné digitalizaci se zpět navrátil trend gramodesek, na nichž začalo hodně známých interpretů vydávat různé sběratelské edice svých alb.

Zdá se tak, že se fenomén retro poslechu přesouvá zase k audiokazetám. Zdání se dá opřít i čísly. V roce 2017 se jich prodalo prý jednoznačně nejvíc za posledních pět let, a objem prodaných kusů roste v posledních letech v řádech desítek procent. Čtěte také: Nákupy pro vyvolené v dobách socialismu, to nebyl jen Tuzex.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47