Lahodný sirup z léčivky, který si zamiluje úplně každý
Tato známá léčivá bylinka má rozličné využití. Připravují se z ní léčivé čaje, odvary či tinktury. Uplatnění najde i v kuchyni při přípravě letních salátů či drinků. Co si z ní však připravit něco opravdu lahodného, po čem si budou olizovat rty i největší mlsouni? Slaďoučký sirup z meduňky je skvělý například na přípravu osvěžující limonády. Pojďme se podívat na to, jak si takový meduňkový sirup připravit.
Jak na to?
Meduňku lze bez větších problémů pěstovat i ve vlastní zahrádce, případně doma v kuchyni či na balkoně v květináčích. Pro léčebné či jiné účely se sklízejí její listy, které lze nechat při teplotě do 35 ° C vysušit a uskladnit do zásoby na tmavém a chladném místě.
Pro přípravu meduňkového sirupu jsou však potřebné čerstvé listy.
Co budete potřebovat
- 20 až 30 olistěných stonků meduňky lékařské
- 0,5 kg cukru
- 2 citrony
- 2 limetky
- 500 až 700 ml vody
Příprava
Vodu přivedeme k varu a necháme téměř vychladnout. Pak do ní vložíme nakrájené listy meduňky s kolečky z citrusů a necháme do druhého dne louhovat.
Další den směs slijeme přes kus látky a z částí rostlin a ovoce vymačkáme všechnu šťávu.
Do výluhu z meduňky přidáme cukr a dáme vařit na mírný plamen. Vaříme až do požadovaného zhoustnutí.
Odstavíme z ohně, rozlijeme do skleněných lahví a ty necháme naležato do druhého dne odstát. Následně láhve s meduňkovým sirupem můžeme uskladnit v lednici nebo na tmavém chladném místě.
Jak nám meduňka pomáhá?
- Díky obsahu mnoha účinných látek má antioxidační i antiseptické účinky.
- Je známá především svým uklidňujícím vlivem na nervovou soustavu.
- Zmírňuje pocity napětí, stresu či podrážděnosti. Stejně tak má i pozitivní vliv na spánek.
- Pomáhá při nespavosti a stavech vyčerpanosti.
- Má blahodárný vliv i na trávicí soustavu.
- Zmírňuje nadýmání i křeče v břiše. Stejně může podpořit i uvolňování hlenů při kašli.
Jak využít lahodný meduňkový sirup?
Během léta je skvělý pro přípravu úžasné limonády. K sirupu a vodě můžete přidat kostky ledu, plátky limetky nebo citronu a klidně i další čerstvé lístky meduňky nebo máty.
Přijde vhod i při přípravě rozličných alkoholických a nealkoholických drinků.
V zimě vám zase osladí ovocný nebo bylinný čaj. Kromě toho jej můžete využít i při pečení či přípravě zákusků. (Dále čtěte: Úžasný levandulový sirup, který by na vašem stole neměl v létě chybět).