Úžasný levandulový sirup, který by na vašem stole neměl v létě chybět
Levandule je využívána pro různé účely již od nepaměti. Například v antickém Římě ji hojně přidávali do koupelí. Posléze našla uplatnění v kosmetickém průmyslu, a to zejména při výrobě parfémů. Květy levandule mají navíc léčivé účinky. Blahodárný vliv na organismus má například levandulový čaj či levandulová tinktura. A co dalšího se dá z květů této aromatické rostliny připravit?
Jak levandule působí na naše tělo?
Květy levandule, které jsou během letních měsíců sbírány i pro léčebné účely, obsahují řadu cenných látek. Jde zejména o éterické oleje, třísloviny i některé minerální látky. Tato léčivá bylinka je přírodním lékem na mnohé neduhy.
- Má antibakteriální i antiseptické účinky.
- Známá je zejména uklidňujícím vlivem na nervový systém člověka.
- Pomáhá při nespavosti.
- Nápomocna je i při zadržování vody v organismu.
- Pomáhá s plynatostí.
- Osvědčila se na kožní onemocnění.
- Představuje pomoc pro jedince, které trápí vysoký krevní tlak.
Je tedy vidět, že pěstování levandule rozhodně není na škodu. Zvládnete to přitom i v bytě v květináči, pokud však máte zahradu, klidně ji vysaďte i ven. Stačí jí dostatek slunce a přiměřená zálivka. Jde totiž spíše o suchomilné rostlinku. Na půdu vůbec není náročná. Vlastnoručně vypěstovanou levanduli si potom můžete pravidelně ořezávat a sušit do zásoby.
Levandulový sirup
Vysušené květy se dají využít například k přípravě léčivého čaje či při výrobě lahodného sirupu.
Co budete potřebovat?
Na výrobu jedinečného levandulového sirupu budete potřebovat přibližně:
- 0,5 kg rozkvetlých levandulových větviček
- 3 citrony
- 1 kg cukru, obyčejného nebo přírodního třtinového, případně jiného oblíbeného.
Postup
Květiny propláchneme a dáme vařit s jedním litrem vody. Přidáme i na kolečka nakrájené citrony a podle chuti klidně i pár tyčinek celé skořice. Uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut na mírném plamenu. Následně směs odstavíme a necháme louhovat alespoň 24 hodin. Poté scedíme a přidáme cukr.
Následně pak opět přivedeme do varu a vaříme dokud směs trochu nezhoustne, přibližně 30 minut. Poté levandulový sirup rozlijeme do zavařovacích sklenic a ty necháme dnem vzhůru odstát alespoň 20 minut. Po vychladnutí je můžeme uskladnit.
Z domácího levandulového sirupu si můžete připravit úžasnou letní limonádu, která poskytne dokonalé osvěžení. Tento sirup však dokonale osladí a provoní i oblíbený čaj. O skvělých účincích levandule na naše zdraví si přečtěte zde.