Netradiční polévky na zahřátí pro chladné dny

 Recepty 
02. prosince 2018 17:26 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zkuste polévky trochu jinak, třeba rajskou s mozzarellou Pexels
Nic nezahřeje v mrazivých dnech lépe než pořádná porce vydatné a horké polévky. Přinášíme vám recepty na tak trošku jiné polévky. Jsou dostatečně vydatné, takže bez problémů nahradí jedno celé jídlo.

Použili jsme výhradně suroviny, které jsou samy o sobě zahřívací. Našemu tělu tak v těchto dnech udělají opravdu dobře. Ostatně – ochutnejte a posuďte sami.

Hovězí vývar s houbovo-pohankovými noky

Přísady:

Hovězí vývar:

  • 1 kg hovězích kostí
  • 2 l vody
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g cibule

Houbové noky s pohankou:

  • 30 g hub
  • 300 ml mléka na vaření pohanky
  • 100 g loupané pohanky
  • 50 g starší veky nebo housky
  • 2 vejce
  • 40 g másla
  • 2 lžíce strouhanky
  • drcený nebo mletý kmín
  • sůl

Omyté kosti, zeleninu a koření vložíme do studené vody, přivedeme k varu, příkon tepla ztlumíme na minimum a necháme mírně vařit cca 2 hodiny. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu. Hotový vývar scedíme přes jemné síto.

Sušené houby namočíme alespoň na hodinu, poté z nich vymačkáme vodu, pokrájíme je na malé kousky a orestujeme na másle společně s kmínem (zbylou vodu z hub nevyléváme, můžeme ji použít na navlhčení žemle). Stáhneme z ohně, necháme krátce zchladnout, smícháme se žloutky, vekou pokrájenou na malé kostičky a pohankou, kterou jsme si předem uvařili (cca 10 minut) v osoleném mléce. Pokud je třeba, konzistenci těsta zředíme trochou vody z hub nebo naopak zahustíme strouhankou (závisí na druhu bílého pečiva, ze kterého knedlíčky připravujeme). Směs osolíme a lehce propracujeme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který do směsi jemně vmícháme. Z těsta tvarujeme malé noky, které vkládáme do vroucí osolené vody a 5 minut vaříme.

Mimochodem, pohanka je vůbec zajímavou potravinou v kuchyni. Naučte se s ní pracovat.

Dýňová polévka s řeřichou

Přísady:

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 400 g dýně
  • 200 g brambor
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • řeřicha
  • sůl

Brambory oškrábeme, dýni zbavíme slupky a semínek. Obojí nakrájíme na malé kostičky a vaříme ve vývaru doměkka. Poté vše rozmixujeme na jemné pyré a přilijeme smetanu (už nevaříme). Na závěr dochutíme solí a zázvorem. Na talíři polévku ozdobíme řeřichou (použít můžeme i jinou čerstvou bylinku).

Jemný bramborový krém se šafránem

Přísady:

  • 450 g ve slupce vařených a oloupaných brambor
  • 60 g cibule
  • špetka šafránu
  • 60 g přepuštěného másla
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 citron
  • 20 g lososového kaviáru
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Oškrábané brambory nakrájíme na kostičky. Přepuštěné máslo rozehřejeme, přidáme brambory, jemně nasekanou cibuli a orestujeme dozlatova. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu, přidáme šafrán, sůl, pepř a vaříme asi 5 minut. Poté polévku rozmixujeme, přidáme smetanu a buď svaříme nebo naředíme (dle hustoty, polévka má mít krémovou konzistenci). Na závěr zjemníme zbytkem smetany (už nevaříme) a podle chuti přidáme citronovou šťávu. Na talíři polévku dozdobíme kaviárem.

Pravá rajská polévka s mozzarellou

Přísady:

  • 1 červená cibule
  • sklenice loupaných rajčat
  • 1 balíček mozarelly
  • ½ sklenice rajského protlaku
  • olej
  • podle chuti – třtinový cukr, sůl, mletý černý pepř, bazalka

Cibuli oloupeme a nasekáme na jemné kostičky. Hodíme ji na hodně rozpálený olej, může být i olivový. Hned po osmažení dozlatova ji zalijeme najemno nakrájenými loupanými rajčaty z plechovky nebo sklenice. Osolíme, opepříme a přidáme nejlépe čerstvou bazalku nasekanou najemno. Povaříme 10 – 15 minut tak, aby rajčata byla uvařená a přitom pořád v kouscích. Přidáme protlak, cukr a dokořeníme podle chuti. Pravou rajskou polévku podáváme s nakrájenou mozzarellou nebo osmaženou houskou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky