Netradiční polévky na zahřátí pro chladné dny

Zkuste polévky trochu jinak, třeba rajskou s mozzarellou
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Recepty 
02. prosince 2018 17:26 / Pexels
  2   0
Nic nezahřeje v mrazivých dnech lépe než pořádná porce vydatné a horké polévky. Přinášíme vám recepty na tak trošku jiné polévky. Jsou dostatečně vydatné, takže bez problémů nahradí jedno celé jídlo.

Použili jsme výhradně suroviny, které jsou samy o sobě zahřívací. Našemu tělu tak v těchto dnech udělají opravdu dobře. Ostatně – ochutnejte a posuďte sami.

Hovězí vývar s houbovo-pohankovými noky

Přísady:

Hovězí vývar:

  • 1 kg hovězích kostí
  • 2 l vody
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g cibule

Houbové noky s pohankou:

  • 30 g hub
  • 300 ml mléka na vaření pohanky
  • 100 g loupané pohanky
  • 50 g starší veky nebo housky
  • 2 vejce
  • 40 g másla
  • 2 lžíce strouhanky
  • drcený nebo mletý kmín
  • sůl

Omyté kosti, zeleninu a koření vložíme do studené vody, přivedeme k varu, příkon tepla ztlumíme na minimum a necháme mírně vařit cca 2 hodiny. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu. Hotový vývar scedíme přes jemné síto.

Sušené houby namočíme alespoň na hodinu, poté z nich vymačkáme vodu, pokrájíme je na malé kousky a orestujeme na másle společně s kmínem (zbylou vodu z hub nevyléváme, můžeme ji použít na navlhčení žemle). Stáhneme z ohně, necháme krátce zchladnout, smícháme se žloutky, vekou pokrájenou na malé kostičky a pohankou, kterou jsme si předem uvařili (cca 10 minut) v osoleném mléce. Pokud je třeba, konzistenci těsta zředíme trochou vody z hub nebo naopak zahustíme strouhankou (závisí na druhu bílého pečiva, ze kterého knedlíčky připravujeme). Směs osolíme a lehce propracujeme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který do směsi jemně vmícháme. Z těsta tvarujeme malé noky, které vkládáme do vroucí osolené vody a 5 minut vaříme.

Mimochodem, pohanka je vůbec zajímavou potravinou v kuchyni. Naučte se s ní pracovat.

Dýňová polévka s řeřichou

Přísady:

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 400 g dýně
  • 200 g brambor
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • řeřicha
  • sůl

Brambory oškrábeme, dýni zbavíme slupky a semínek. Obojí nakrájíme na malé kostičky a vaříme ve vývaru doměkka. Poté vše rozmixujeme na jemné pyré a přilijeme smetanu (už nevaříme). Na závěr dochutíme solí a zázvorem. Na talíři polévku ozdobíme řeřichou (použít můžeme i jinou čerstvou bylinku).

Jemný bramborový krém se šafránem

Přísady:

  • 450 g ve slupce vařených a oloupaných brambor
  • 60 g cibule
  • špetka šafránu
  • 60 g přepuštěného másla
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 citron
  • 20 g lososového kaviáru
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Oškrábané brambory nakrájíme na kostičky. Přepuštěné máslo rozehřejeme, přidáme brambory, jemně nasekanou cibuli a orestujeme dozlatova. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu, přidáme šafrán, sůl, pepř a vaříme asi 5 minut. Poté polévku rozmixujeme, přidáme smetanu a buď svaříme nebo naředíme (dle hustoty, polévka má mít krémovou konzistenci). Na závěr zjemníme zbytkem smetany (už nevaříme) a podle chuti přidáme citronovou šťávu. Na talíři polévku dozdobíme kaviárem.

Pravá rajská polévka s mozzarellou

Přísady:

  • 1 červená cibule
  • sklenice loupaných rajčat
  • 1 balíček mozarelly
  • ½ sklenice rajského protlaku
  • olej
  • podle chuti – třtinový cukr, sůl, mletý černý pepř, bazalka

Cibuli oloupeme a nasekáme na jemné kostičky. Hodíme ji na hodně rozpálený olej, může být i olivový. Hned po osmažení dozlatova ji zalijeme najemno nakrájenými loupanými rajčaty z plechovky nebo sklenice. Osolíme, opepříme a přidáme nejlépe čerstvou bazalku nasekanou najemno. Povaříme 10 – 15 minut tak, aby rajčata byla uvařená a přitom pořád v kouscích. Přidáme protlak, cukr a dokořeníme podle chuti. Pravou rajskou polévku podáváme s nakrájenou mozzarellou nebo osmaženou houskou.

Martina Langová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

K našim sousedům nemusíte jezdit jenom na nákupy. Nabízí toho mnohem víc

Dům a zahrada

Chcete kuchyň podrobit úpravám, ale nevíte si rady? Pomoci vám může umění Feng Shui

Bydlení

Obří kameny dodají zahradám půvab. Stejně jako oblázky nebo zajímavý štěrk

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Zavřít reklamu