Klasika všech klasik. Toto je nejlepší recept na povidla!
Zkuste letos využít bohatou úrodu švestek a připravte si švestková povidla sami. Přinášíme vám klasiku klasik, recept na povidla jako od babičky. Urodilo se vám letos hodně cuket? Udělejte si cuketový tatarák. Recept na najdete zde.
Pro přípravu povidel budete potřebovat
- 2,5 kg švestek
- ½ kg krystalového cukru
- 100 ml balzamikového octa (může být i jablečný, případně vinný)
Může být, ale nemusí
- badyán
- citrónová kůra
- červené víno
- pomerančová kůra
- rum
- skořice
- vanilkový cukr
- whisky
Postup
V prvé řadě švestky důkladně omyjte, vypeckujte a nakrájejte nadrobno. Další krok je zasypání pokrájených švestek cukrem, přičemž bude nutné nechat je takto alespoň několik hodin, ideálně však přes noc. Po pár hodinách přesuňte švestky do hrnce, kde je, spolu s octem, přiveďte k varu. Vařte přibližně tři až čtyři hodiny na mírném ohni až se švestky úplně rozvaří. Pozor, aby se povidla nepřipálila.
Ihned po dovaření jimi naplňte čisté zavařovací sklenice a důkladně je uzavřete. Sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte je alespoň hodinku stát. Po otočení nechte povidla vychladnout.
Výše uvedené ingredience, které jsme uvedli jako "nepovinné", dodají povidlům zajímavější chuť. Je jen na vás, zda si povidla dochutíte některou z nich, kombinací nebo nepřidáte vůbec a zůstanete při klasice. Pokud se ale pro přísady rozhodnete, udělejte to hned na začátku vaření, aby se chutě dokonale propojily. Když jsme u těch neobvyklých ingrediencích, zkusili jste někdy bazalkový čaj?