Jsou arašídy zdravé nebo naopak zdraví nebezpečné?

 Zdraví 
17. srpna 2018 08:49 / Bronislava Silná
  2
📷
4 fotografie v galerii
Jíst či nejíst - hamletovská otázka Shutterstock
Čas od času k nám proniknou nejrůznější informace o arašídech. Někdy jsou přesné, jindy naopak. Jaká je pravda? Máme tedy oblíbené oříšky jíst? Máme zaručené informace.

Skutečnost je taková, že arašídy jsou v zásadě velmi zdravou potravinou. Jejich konzumace má háček v tom, jaké je jíme. Pokusíme se detaily vysvětlit, abyste věděli, jak využít jejich léčivých a dietních vlastností na maximum.

Co jsou zač

Arašídy vlastně nejsou oříšky. Jde o luštěninu. Podobné jsou spíše fazoli. Jiný používaný název, který známe spíš ze školy, je podzemnice olejná. Arašídy pocházejí z Jižní Ameriky, ale později se dostaly do celého světa. Pěstují se běžně v subtropickém pásmu.

Zdravotní přínosy

Arašídy obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Jejich přidáním do jídla můžeme snížit hladinu triglyceridů a cholesterolu. Hrst těchto „oříšků“ pomůže stabilizovat krevní cukr. Asi čtvrtinu podzemnice olejné tvoří bílkoviny. Obsahuje také značné množství vlákniny. Důležité pro naše zdraví jsou vitaminy skupiny B, vitamin A a E a dále potom hořčík, draslík a fluor.

Vedle již naznačených účinků, které pomáhají při hubnutí a při stabilizaci cukru v krvi, zde jsou také účinky na pokožku a zažívání. Schopnost snižovat krevní tlak a s tím spojené příznivé účinky na kardiovaskulární systém. Arašídy jsou také schopné působit jako prevence nádorových onemocnění. Je to možná právě obliba arašídů a hořkého melounu, kteér stojí za dlouhověkostí v Asii. O hořkém melounu si můžete přečíst v jiném článku. Arašídy jsou rovněž dobrou výživou pro oslabené jedince.

Zdravotní rizika

Arašídy u některých lidí způsobují alergii. Nemívá sice většinou dramatický průběh, ale přece jen v některých případech může ohrožovat člověka i na životě. Většina spíš zůstane u slzení, často se projevuje vyrážkou, otoky či průjmem.

Jaké arašídy jíst

A jsme u nejdůležitější části odpovědi na otázku – jíst či nejíst. V zásadě ano. Vyhnout by se měli arašídům jen osoby alergické. Ale neměli bychom nikdy jíst arašídy pražené, solené a špatně skladované, které jsou většinou prorostlé plísní a obsahují tedy životu nebezpečné toxiny. Bohužel tento způsob konzumace jednoznačně převažuje. Doporučujeme jíst kvalitní, nepražené a nesolené arašídy. Jedna malá hrst denně vám zajistí mnoho zdravotních benefitů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008