Na rovnátka není nikdy dost brzy. Kdy je ideální navštívit s dětmi s ortodontistu?

 Děti 
15. srpna 2018 08:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čím dříve se podchytí problémy se zakřivením zubů, tím lépe Shutterstock
Klubou se dítěti stále první zuby? Pokud jsou křivé, měli byste navštívit ortodontistu. Na rovnátka totiž není nikdy dost brzy. Naopak.

Ne každý má to štěstí, že má zuby jako z reklamy na žvýkačky. A pokud se začínají křivé zuby objevovat i u vašich dětí, neměli byste určitě před tímto problémem zavírat oči s tím, že „se to nějak srovná“. Protože skutečně se to samo nesrovná.

Už od dudlíku

Jednou z možností, jak předejít špatnému vývoji čelisti, je používání ortodontických dudlíků. Jejich konstrukce podporuje správné umístění jazyka a preventivně působí proti vzniku ortodontických vad, deformace čelisti nebo zkříženého skusu. A samozřejmě je důležité naučit dítě správně čistit první zoubky. O tom, jak na to, jsme psali zde.

Už od čtyř let

První rovnátka mohou nosit už i čtyřleté děti. V tomto věku už mají totiž prořezány všechny dočasné zuby a dítě je hlavně schopné spolupracovat s dentistou. A pokud skutečně lékař zjistí, že je třeba náprava, obvykle děti dostanou jednoduchý snímací aparát, který si nasadí na noc. Mezi 6. a 8. rokem dochází k výměně zubů a dětem se také začnou prořezávat první stálé stoličky. A zde už se může objevit celá řada problémů, jako předkus, hluboký či převislý chrup.

Pravidelný rentgen

Podle odborníků je dobré udělat každému šestiletému dítěti rentgenologický snímek chrupu. Ten totiž dokáže odhalit, zda a jak jsou například založeny všechny stálé zuby, nebo jestli jich není v čelisti více, než by mělo být, případně další patologické stavy. Rodičovské obavy z "ozáření" dítěte nejsou na místě, neboť moderní přístroje jsou šetrné a malým pacientům nijak neublíží.

Prohlídka u ortodontisty

Právě od doby, kdy se dítěti začnou vyměňovat zuby, byste se s ním měli objednat na první prohlídku u ortodontisty. Zároveň s tím byste měli chodit na pravidelné prohlídky ke stomatologovi, který by se měl s ortodontistou doplňovat. Často je zapotřebí se samotnou léčbou počkat na dobu, kdy vývoj chrupu pokročí, obvykle se tak děje po desátém roce.

Je libo třeba třpytivé?

Rovnátka už dávno nejsou pro „posměch“. Naopak se stávají velice módní záležitostí. U snímacích rovnátek, které se nejčastěji dávají dětem, si sami mohou vybrat různé motivy, například holčičky růžové s princeznou a třpytkami a kluci zelené s dinosaurem. Tyto barevné stroječky už také nebývají nepříjemné na nošení, a hlavně jsou velmi nenáročné na údržbu. A oproti fixním mají nesrovnatelně nižší cenu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008