Chcete mít krásné a pevné nehty? Bez těchto potravin to opravdu nepůjde

 Krása 
14. srpna 2018 15:46 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krásné ruce a nehty jsou vizitkou každé ženy Depositphotos
O nehty bychom se měli starat nejen zvenčí, ale i zevnitř. Můžeme je podpořit různými olejíčky, můžeme si je lakovat, stříhat i pilovat, ale taková péče nestačí. Zejména, pokud se v těle nenachází dostatek těch správných živin, které by vytvořily dokonalé prostředí pro růst zdravých a pevných nehtů.

V případě, že vás trápí štěpení a lámání nehtů, řešení problému najdete na talíři. Nehty vyrůstají z nehtových lůžek, které potřebují správnou výživu.

Které minerály i vitamíny nehtům prospívají?

  • vitamin A
  • vitaminy skupiny B
  • zinek
  • železo
  • dostatek mastných kyselin 

Dobrou zprávou je, že všechny látky můžeme do těla dopravit ve zdravé a vyvážené stravě. Pojďme se podívat, které potraviny nám vyživí nehty.

Ryby

V jídelníčku by v první řadě neměly chybět ryby, které jsou skvělým zdrojem cenných omega-3 nenasycených mastných kyselin. Tyto látky mají protizánětlivé účinky, podporují činnost nervového systému a jsou prevencí před kardiovaskulárními chorobami.

Kromě toho se starají nejen o pevnost nehtů, ale ovlivňují i ​​stav vlasů a pokožky. Velmi zdravou a zejména chutnou rybou je například losos. Spolehnout se můžete i na sardinky či makrelu. 

Vejce

Aby byly nehty pevné a zdravé, potřebují dostatek bílkovin. Keratin, který je mimo jiné základní stavební složkou nehtů, totiž patří mezi bílkoviny. Ideálním zdrojem jsou vajíčka. Zejména jejich žloutek obsahuje biotin, podporující růst nehtů. Jeho nedostatek se často projevuje lámavostí nehtů i vlasů. Všechno co potřebujete vědět o vejcích se dočtete v našem jiném článku.

Špenát

Špenát obsahuje železo, draslík, bílkoviny i omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Je zdrojem vitamínu C, který účinně potlačuje tvorbu záděr. Ve špenátu najdeme i dostatek vitamínů skupiny B, které podporují růst nehtů a starají se o jejich pružnost. Jde hlavně o vitamín B2 či kyselinu pantotenovou a listovou. Aby toho nebylo málo, špenát obsahuje i vitamín A, který napomáhá zpevnit nehty.

Čočka

Čočka je zdrojem cenných bílkovin i biotinu, čili vitamínu B7. Jejich význam pro zdraví nehtů jsme již zmínili, ale v této luštěnině najdeme i řadu dalších potřebných látek. Jde například o zinek. Chcete-li podpořit zdravý růst nehtů, zinek vám prostě nemůže chybět. To platí i pro železo.

Semínka a ořechy

Do jídelníčku zařaďte i nejrůznější semínka. Ta obsahují prakticky vše potřebné. Například lněná semena jsou plné omega-3 mastných kyselin a vašim nehtům dodají lesk. Dýňová jadérka vám doplní potřebný zinek a slunečnicová zase vitamín E.

S obsahem látek, které ovlivňují růst a kvalitu nehtů, jsou na tom podobně i oříšky. Jsou zdrojem zmíněných mastných kyselin i biotinu. Do jídelníčku zařaďte mandle, pekanové či vlašské ořechy. Kromě kvality nehtů pozitivně ovlivní i stav srdce a mozku, podpoří trávení a díky přítomnosti mnoha antioxidantů ochrání tělo před škodlivými účinky oxidačních procesů. Nehty řeknou o vašem zdraví hodně. Mohou dokonce prozradit i závažné nemoci.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod