Hudba jako prostředek proti demenci a jiným nemocem

 Zdraví 
14. srpna 2018 10:21 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hra na hudební nástroj je účinnou prevencí proti demenci Shutterstock
Jak populace stárne, je stále větší množství lidí ohroženo stařeckou demencí. Jedním z nástrojů, jak tomu čelit, je hudba. Máme pro vás zajímavé informace o tom, jak využít hudbu při různých onemocněních.

Různé neurodegenerativní onemocnění vedou ke ztrátě propojení v mozku. Ztrácejí se paměťové schopnosti, schopnost se vyjádřit či prostorová orientace. Lékaři hledají způsoby, jak tento proces zpomalit nebo dokonce nemocnému člověku některé funkce navrátit. Hudba je jedním z prostředků. Už dříve jsme vás informovali o možnostech cvičit mozek pomocí různých počítačových hlavovolamů a her. Dnes se dozvíte o možnostech muzikoterapie.

Jak hudba pomáhá

Vědci prokázali, že hudba může pomáhat nejrůznějším způsobem. Ať už jsme pouhými posluchači, ale samozřejmě o to intenzivněji tehdy, když jsme sami aktivními hráči na nějaký hudební nástroj nebo dokonce zpíváme. Každá tato činnost zapojuje v mozku některá propojení. Obvykle tato propojení zůstávají funkční i v případě, že jsou jiné části mozku postiženy nějakou neurodegenerativní poruchou. Tyto cesty se pak mohou stát náhradními cestami pro další rozvoj paměti, řeči i orientace.

Začít se dá v jakémkoli věku

Hudba může sloužit jako dobrá prevence neurologických onemocnění. Je jasné, že nejsnadněji se určitá propojení v mozku vytvářejí v dětství. Tehdy je mozek schopen vstřebat i velmi náročné postupy. Představme si například hráče na klavír, který musí být schopen číst notový zápis pro pravou i levou ruku současně, přičemž pro každou ruku je použito jiné kódování – houslový a basový klíč. Ne nadarmo se výkon klavíristy přirovnává k ovládání stíhacího letounu. I když člověk vyššího věku jen stěží dosáhne vysoké úrovně hry, přece jen se začnou budovat neurologická propojení, která povedou k využití nových center v mozku. I kdyby se tedy šedesátiletý student hry na klavír naučil jen jednoduché písničky, přece půjde o značný posun pro jeho mozek, který se mu může v dobrém vrátit.

Hudební paměť

Možná jste si také všimli, že když si oblíbíte nějakou píseň, jste schopni zazpívat její slova poměrně snadno. Neučíte se je zpaměti jako básničku, ale vede vás i melodie a různé pocity. Právě to je příkladem, jak si mozek může uchovat i značné paměťové schopnosti prostřednictvím hudby. Jestliže je například pacient po mozkové mrtvici a má potíže s vyjadřováním, může poslech oblíbených skladeb v jeho rodném jazyce vést ke snadnějšímu návratu schopnosti komunikovat. Různé studie také prokázaly, že vedle přímého vlivu na mentální schopnosti pacientů má hudba také dopad na psychický stav nemocných. Snižuje deprese a úzkosti, zlepšuje sociální interakci a začleňuje tak nemocného více do normálního života.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008