První cesta do školky, aneb jak vše zvládnou bez slziček a stresu

 Děti 
17. srpna 2018 10:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nástup do školky je pro díte velký životní mezník Internet
Možná i vás čeká za pár dnů důležitý mezník. Vaše ratolest půjde poprvé do školky. Jak to ale zvládnout na obou stranách bez slziček?

Ne vždy je nástup do školky podle vašich představ. Slzy, pláč, vztek, lítostivé scény ve stylu: ‚neodcházej, mně se bude stýskat‘ a podobně rozhodně nepřispějí k vaší pohodě a nakonec ani k pohodě dítěte. A rozhodně není ani řešení to, prostě tam dítě ještě nedávat a počkat s tím, že třeba za půl roku to bude lepší. Protože nebude. Navíc, málokdo má po ruce babičky, které jsou ochotny vašeho potomka další rok piplat. Lepší je se těmto situacím vyhnout, a nebo se s nimi ještě lépe vypořádat.

Vyřešte si to sami v sobě

Základem úspěšného startu docházky, zvláště u citlivých dětí, je vaše naprosté a nehrané srozumění s tím, že mateřská školka je pro něj v dané situaci to nejlepší řešení. Protože pokud i vy vnitřně nejste o tom přesvědčeni, vaše dítě to může vycítit a samozřejmě tento neklid po vás převzít.

Připravte dítě

Je dobré dítě připravit ještě před vstupem do školky na to, co ho tam bude čekat. Čím více bude dítě znát svůj budoucí režim, tím jej bude lépe snášet. Řekněte mu, že si bude hrát, půjde ven na hřiště, dostane oběd, po obědě si půjde lehnout a pak si ho vyzvednete, případně půjde domů u po obědě. Klidně mu také povídejte o tom, že bude jezdit se třídou na výlety, půjdou na zajímavé představení či výstavy, aby se mělo důvod do školky těšit. Také jej připravte na různé eventuality, například že nevadí, když neusne, že nevadí, když mu nebude chutnat oběd, atd.

Oblíbená hračka

Ze začátku je dobré si nařídit budík o něco dříve, abyste měli dostatek času se vypravit. Přeci jen, dítě si také musí zvyknout na jiný režim. A vypravovat se doma ve spěchu a stresu také není zrovna ideální. Pokud má vaše dítě nějakou oblíbenou hračku, dovolte mu vzít si ji s sebou. Stejně tak mu dejte pohodlné oblečení na hraní, aby se v cizím prostředí cítilo co nejlépe.

Odchod ve správný čas

Možná se vám to nebude líbit, ale skutečně není vhodné svůj odchod ze školky protahovat. Proště pomozte dítěti se převléknout, nazout přezůvky, dejte mu pusu, zamávejte mu a odejděte bez ohledu na to, zda začne plakat či ne. Věřte učitelkám, které už vědí, jak si dál poradit. Vaše dítko není jediné a ani ne první, které tam pláče.

Dejte tomu čas

Možná, že se vaše dítě nebude ve školce cítit jako doma. A vám nezbude nic jiného, než se alespoň v prvních měsících obrnit trpělivostí. Pravděpodobně na vás bude zkoušet od pláče, přes vztek až po bolavé bříško. Rozhodně nemanipulujte, ale ani se nenechte vydírat. Povídejte si s dítětem o tom, jaké to ve školce je a co se mu tam líbí nebo nelíbí. Nepropadejte ale panice, když ráno tisíckrát zopakuje, že do té hrozné školky už nikdy nepůjde. I vám se někdy do práce nechce.

Bachovy kapky

Když všechno selže, zkuste je. Proč ne. Mnoho rodičů s nimi mají ty nejlepší zkušenosti a osvědčily se jim zvláště v případech náhlých stresů, strachů ze známých příčin a zvykání si na nové skutečnosti. Krizová esence plus vlašský ořech, případně kejklířka je poměrně častá kombinace při nástupu do školky. Bachovy kapky si umějí poradit s celou řadou problémů a více jsme o nich psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve