خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn

Nebojte se velké úrody cuket. Lze z nich připravit výtečný guláš, skvělá hořčice i džus

Z cuket se dají uvařit hotové lahůdky
📷
Dalších 5 fotografií v galerii
 Recepty 
08. července 2018 07:30 / Shutterstock
  0   0
Pokud doma pěstujete cukety, moc dobře víte, že vás jejich úroda může doslova zavalit. Nebojte se toho. Existuje velké množství receptů, tradičních i netradičních, díky kterým cukety zpracujete dřív, než si možná myslíte.

Cukety jsou velmi zdravou zeleninou. Obsahují karoteny, hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor, vitaminy A, B, C i vlákninu. Když se jí urodí moc, pěstitelé často nevědí, jak s tímto zeleným zázrakem naložit. Máme pro vás pět méně tradičních receptů. S nimi snadno zkonzumujete i opravdu velkou úrodu. Pokud vám přeci jen nějaká cuketa zbyde, můžete ji i zamrazit, jak jsme psali zde.

Cuketový džus

  • 2 kg nakrájené cukety
  • 2 citrony
  • 2 pomeranče bez jader
  • 40 g kyseliny citronové
  • 2 l vody
  • 7 l minerálky na rozředění
  • 750 g cukru

Postup:

Oloupanou cuketu bez jader nakrájejte na kousky, přidejte ostatní suroviny a rozvařte. Potom rozmixujte a rozřeďte vodou. Přidejte 7 l neperlivé minerálky a přes sítko plňte do lahví. Pak už stačí jen vychladit a podávat.

Cuketový tatarák

  • 1 - 2 cukety
  • olej na smažení
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce pálivé chilli omáčky
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • 1 lžička bílého pepře
  • 1 lžička soli
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 2 rajčata

Postup:

Cuketu nastrouhejte na jemno a lehce vymačkejte, orestujte ji na pánvi na kapce olivového oleje, dokud trošku nepovolí, pak nechte vychladnout. Mezitím prolisujte rajská jablíčka přes síto. Prolisovanou dužinu rajčat a cuketu promíchejte spolu s olivovým olejem a rozetřeným česnekem, dochuťte solí, pepřem, worcesterovou a pálivou chilli omáčkou. Takto připravený tatarák podávejte nejlépe na topinkách.

Cuketový guláš (4 porce)

  • cca 300 g mladé cukety
  • 250 g žampionů
  • 6 stroužků česneku
  • 4 nožičky pikantní paprikové klobásy
  • 4 menší rajčata 
  • 2 velké brambory
  • 1 - 2 ks chilli papričky nebo feferonky
  • 1 červená masitá paprika
  • 1 žlutá masitá paprika
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté sladké papriky (nejlépe maďarské nebo slovenské)
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • lístky čerstvé majoránky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

Ve velké pánvi rozpalte sádlo, přihoďte na kostičky nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Cuketu rozkrojte podélně napůl a nakrájejte na půlkolečka cca 3 mm silná, přihoďte do pánve. Papriky a papričky (feferony) nakrájejte na nudličky a přidejte do pánve. Nakrájejte žampiony na plátky, oloupané brambory na kostky, klobásu na kolečka a rovněž dejte do pánve. Nakonec přidejte na čtvrtky překrájená rajčata. Promíchejte, osolte, opepřete a krátce orestujte. Přidejte obě mleté papriky, chviličku zarestujte a zalijte vodou. Vařte cca 15 - 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Guláš zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě, povařte dalších 10 minut, dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte lístky majoránky.

Cuketová hořčice

  • 2,5 kg oloupané cukety bez jader
  • 1 velká palice česneku
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 lžíce soli
  • 500 ml octa (klasický 8% 1 : 1 s vodou nebo vinný/jablečný 3 - 4% nebo obyčejné stolní víno)
  • 250 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 100 g hořčičných semínek
  • chilli paprička dle chuti
  • 2 lžíce kurkumy

Postup:

Cuketu nakrájejte na kostky, vložte do velkého hrnce, podlijte vodou a octem, přidejte ostatní koření a vařte do změknutí. Poté rozmixujte do hladké hmoty a vařte ještě do požadovaného zhoustnutí (hořčice může být trochu řidší). Pak naplňte do čistých, nejlépe vyvařených skleniček. Uzavřete a na chvíli obraťte dnem vzhůru. Pak znovu otočte a obsah trochu sklepněte bouchnutím o stůl, aby nezůstal na víčku. Nechte vychladnout a skladujte na chladnějším, tmavém a suchém místě.

Cuketovo-skořicové řezy

400 g cukety
350 g polohrubé mouky
250 g cukru
3 vejce
1,5 balíčku prášku do pečiva
200 ml oleje
2 lžičky mleté skořice
strouhaný kokos nebo ořechy na posypání
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu

Postup:

Cuketu nastrouhejte, nechte chvíli odpočinout a pak z ní vymačkejte vodu. Žloutky oddělte od bílků, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem, postupně přidejte olej, nastrouhanou cuketu a mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Do cuketového těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto nalijte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, rovnoměrně těsto rozetřete a vršek posypte mletými ořechy nebo strouhaným kokosem. Pozvolna pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C, cca 40 minut, do zrůžovění.

📷
5
fotografií
Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Nádherná místa, kde se můžete koupat po celý rok. Zadarmo vás zahřeje léčivá termální voda

Zprávy

Miliardové projekty nelze uhlídat, tvrdí exprimátor Pavel Bém

Bydlení

Proměňte svou starou ložnici v místo, kde se vám bude krásně spát i snít