Nebojte se velké úrody cuket. Lze z nich připravit výtečný guláš, skvělá hořčice i džus

Z cuket se dají uvařit hotové lahůdky
📷
Dalších 5 fotografií v galerii
 Recepty 
08. července 2018 07:30 / Shutterstock
  0   0
Pokud doma pěstujete cukety, moc dobře víte, že vás jejich úroda může doslova zavalit. Nebojte se toho. Existuje velké množství receptů, tradičních i netradičních, díky kterým cukety zpracujete dřív, než si možná myslíte.

Cukety jsou velmi zdravou zeleninou. Obsahují karoteny, hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor, vitaminy A, B, C i vlákninu. Když se jí urodí moc, pěstitelé často nevědí, jak s tímto zeleným zázrakem naložit. Máme pro vás pět méně tradičních receptů. S nimi snadno zkonzumujete i opravdu velkou úrodu. Pokud vám přeci jen nějaká cuketa zbyde, můžete ji i zamrazit, jak jsme psali zde.

Cuketový džus

  • 2 kg nakrájené cukety
  • 2 citrony
  • 2 pomeranče bez jader
  • 40 g kyseliny citronové
  • 2 l vody
  • 7 l minerálky na rozředění
  • 750 g cukru

Postup:

Oloupanou cuketu bez jader nakrájejte na kousky, přidejte ostatní suroviny a rozvařte. Potom rozmixujte a rozřeďte vodou. Přidejte 7 l neperlivé minerálky a přes sítko plňte do lahví. Pak už stačí jen vychladit a podávat.

Cuketový tatarák

  • 1 - 2 cukety
  • olej na smažení
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce pálivé chilli omáčky
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • 1 lžička bílého pepře
  • 1 lžička soli
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 2 rajčata

Postup:

Cuketu nastrouhejte na jemno a lehce vymačkejte, orestujte ji na pánvi na kapce olivového oleje, dokud trošku nepovolí, pak nechte vychladnout. Mezitím prolisujte rajská jablíčka přes síto. Prolisovanou dužinu rajčat a cuketu promíchejte spolu s olivovým olejem a rozetřeným česnekem, dochuťte solí, pepřem, worcesterovou a pálivou chilli omáčkou. Takto připravený tatarák podávejte nejlépe na topinkách.

Cuketový guláš (4 porce)

  • cca 300 g mladé cukety
  • 250 g žampionů
  • 6 stroužků česneku
  • 4 nožičky pikantní paprikové klobásy
  • 4 menší rajčata 
  • 2 velké brambory
  • 1 - 2 ks chilli papričky nebo feferonky
  • 1 červená masitá paprika
  • 1 žlutá masitá paprika
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté sladké papriky (nejlépe maďarské nebo slovenské)
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • lístky čerstvé majoránky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

Ve velké pánvi rozpalte sádlo, přihoďte na kostičky nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Cuketu rozkrojte podélně napůl a nakrájejte na půlkolečka cca 3 mm silná, přihoďte do pánve. Papriky a papričky (feferony) nakrájejte na nudličky a přidejte do pánve. Nakrájejte žampiony na plátky, oloupané brambory na kostky, klobásu na kolečka a rovněž dejte do pánve. Nakonec přidejte na čtvrtky překrájená rajčata. Promíchejte, osolte, opepřete a krátce orestujte. Přidejte obě mleté papriky, chviličku zarestujte a zalijte vodou. Vařte cca 15 - 20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Guláš zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě, povařte dalších 10 minut, dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte lístky majoránky.

Cuketová hořčice

  • 2,5 kg oloupané cukety bez jader
  • 1 velká palice česneku
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 lžíce soli
  • 500 ml octa (klasický 8% 1 : 1 s vodou nebo vinný/jablečný 3 - 4% nebo obyčejné stolní víno)
  • 250 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 100 g hořčičných semínek
  • chilli paprička dle chuti
  • 2 lžíce kurkumy

Postup:

Cuketu nakrájejte na kostky, vložte do velkého hrnce, podlijte vodou a octem, přidejte ostatní koření a vařte do změknutí. Poté rozmixujte do hladké hmoty a vařte ještě do požadovaného zhoustnutí (hořčice může být trochu řidší). Pak naplňte do čistých, nejlépe vyvařených skleniček. Uzavřete a na chvíli obraťte dnem vzhůru. Pak znovu otočte a obsah trochu sklepněte bouchnutím o stůl, aby nezůstal na víčku. Nechte vychladnout a skladujte na chladnějším, tmavém a suchém místě.

Cuketovo-skořicové řezy

400 g cukety
350 g polohrubé mouky
250 g cukru
3 vejce
1,5 balíčku prášku do pečiva
200 ml oleje
2 lžičky mleté skořice
strouhaný kokos nebo ořechy na posypání
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu

Postup:

Cuketu nastrouhejte, nechte chvíli odpočinout a pak z ní vymačkejte vodu. Žloutky oddělte od bílků, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem, postupně přidejte olej, nastrouhanou cuketu a mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Do cuketového těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto nalijte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, rovnoměrně těsto rozetřete a vršek posypte mletými ořechy nebo strouhaným kokosem. Pozvolna pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C, cca 40 minut, do zrůžovění.

📷
5
fotografií
Marie Popelková | inStory.cz
Kam dál?
Meloun vždy jinak
Čím nahradit máslo při pečení ale i na chlebu?
Téměř zapomenutý vánoční recept. Zkuste si letos udělat tuhle voňavou lahůdku
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Víkend v ruské metropoli je skutečným zážitkem. Moskva vás pohltí a jen tak nepustí

Zprávy

Parlamentní boj o uzákonění manželství homosexuálů vyvolává bouřlivé emoce

Bydlení

Propadněte i vy kouzlu neodymových magnetů