Obilnina, na kterou se téměř zapomnělo. Pohanka pročistí tělo a pomůže zbavit křečových žil

 Recepty 
16. listopadu 2018 08:14 / Martina Langová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Pohanka je chutnou a zdravou potravinou Shutterstock
Typicky česká obilnina, na kterou se hodně pozapomnělo. Ovšem v případě, že potřebujeme pročistit tělo a hlavně cévy, měli bychom si na pohanku zase rychle vzpomenout. Jde o velmi cennou plodinu.

Pohanka u nás sice zdomácněla, ale její původní kořeny sahají až do střední Asie. U nás se pěstuje zhruba od 12. století a největší popularity dosáhla až o čtyři století později. Tehdy byla považována za plodinu pro chudé. Ani dnes nepatří mezi hvězdy na našem talíři. Ale je to škoda.

Zdraví na talíři

Tato zcela hypoalergenní plodina je jednou z cenných potravin pro osoby citlivé na lepek, řadí se totiž mezi bezlepkové potraviny. Krom toho obsahuje širokou škálu vitaminů a minerálních látek. Díky svému složení pomáhá pohanka snižovat hladinu cholesterolu.

Rutin hraje prim

Jednou z nejprospěšnějších látek, kterou můžeme v pohance nalézt, je rutin. Nebo chcete-li vitamin P. Známé je jeho pozitivní působení na krevní oběh a cévy. Rutin také pomáhá zlepšovat stav křečových žil na nohou a může značně vylepšit stav hemeroidů. Pomáhá i při praskání žilek v oku a obličeji. A je skvělou prevencí modřin. Ideálně by se rutin měl kombinovat s vitaminem C, díky tomu je pak jeho vstřebatelnost v těle ještě lepší.

Pohanka k jídlu

Prapůvodně se pohanka využívala při pečení chleba. Běžně se z ní dělaly také velmi chutné slané i sladké pohankové kaše. Jde o velmi výživnou a sytou potravinu, která dokáže tělu dodat spoustu energie. Používat ji můžeme vlastně všude tam, kde se přidává mouka nebo obiloviny.

Běžně je k sehnání pohanková mouka, která se hodí na palačinky, lívance nebo k pečení koláčů a buchet. Semena jsou zase ideální do salátů nebo polévek. Pokud pohanku rozvaříme, můžeme z ní udělat chutnou pomazánku. Kombinovat ji můžete i se zeleninou, třeba s kapustou. Nebo ji jednoduše přidat k masu či do karbanátků. Anebo si z ní uvařte čaj. Uvidíte, jak vám zachutná.

Pohankový nákyp s jablky a ořechy

Přísady:

  • 250 g pohankových krup
  • 10 jablek
  • 50 g vlašských ořechů
  • třtinový cukr
  • 2 vejce
  • 1/4 másla
  • skořice
  • strouhanka

Pohanku uvaříme podle základního receptu uvedeného na obale a necháme vychladnout. Žloutky smícháme s cukrem a vyšleháme do hustého krému. Přimícháme ještě máslo o pokojové teplotě. Z bílků ušleháme sníh. Vychladlou pohanku smícháme s krémem a sněhem z bílků. Vrstvíme do vymazané a strouhankou vysypané formy v tomto pořadí: na dno pohankovou směs, na to poklademe vrstvu strouhaných jablek, oslazených, posypaných skořicí a ořechy, a na závěr dáme opět vrstvu pohanky. Zhruba na půl hodiny dáme zapéct do trouby.

Pohanková sekaná

Přísady:

  • 3 hrnky uvařené pohanky
  • 2 šálky vařené čočky
  • 2 lžíce lněných semínek
  • ½ hrnku vody
  • 1 velká cibule
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 5 lžic celozrnné mouky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky oregana
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce oleje

Lněné semínko namočíme v ½ hrnku vody a necháme cca 15 minut stát. Poté rozmícháme s ostatními surovinami a hmotu rozetřeme na vymaštěný a vysypaný plech na plát vysoký cca 2 cm. Pečeme v rozehřáté troubě zhruba 30–40 minut.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky