Jídla, která nás na podzim zahřejí

 Recepty 
07. listopadu 2018 12:09 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé druhy koření umí dokonale rozproudit krev v těle Pixabay
Počasí venku bude už jen chladnější. K zahřátí nám může pomoci nejen teplé oblečení či horké nápoje, ale dokonce i jídlo, které si naservírujeme na talíř. A nemusí to být žádné drahé specialitky, stačí jen použít to správné koření.

Je libo se pořádně zahřát? S dobrým jídlem jde všechno lépe. A pokud si do jídla přidáme to správné koření, nebudeme potřebovat tolik vrstev oblečení. Rozehřejeme se na celý den!

Koření, po kterém vám bude horko - chilli

Chilli con carne

  • 150 g červených fazolí
  • 1 l hovězího vývaru
  • 50 g šunky
  • mletý kmín
  • 40 g tuku
  • česnek podle chuti
  • oregano
  • sůl
  • gulášové koření
  • 500 g hovězího předního
  • 4 ks rajčat
  • 2 ks pálivé chilli papričky

Den předem si namočíme fazole. Maso si umeleme, opečeme na části tuku, podlijeme vývarem a podusíme. Přidáme kmín, nasekané chilli papričky, sůl, rozetřený česnek a dusíme. Na zbytku tuku zvlášť podusíme drobně nakrájenou cibuli a rajčata (můžeme přidat i trochu rajčatového protlaku). Přidáme k masu společně s fazolemi, které den předem namočíme, přimícháme drobně nakrájenou šunku a udusíme doměkka. Nakonec okořeníme kořením a oreganem. Podáváme s rýží či chlebem.

Pepř dokonale rozproudí krev v těle

Hovězí tokáň na pepři

  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce nakládaného zeleného pepře
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 1 ks velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 800 g zadního hovězího
  • 300 ml bílého vína

Maso očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Podle chuti opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme. Zelený pepř a hrášek necháme okapat. Na oleji osmahneme cibulku dozlatova, vmícháme nakrájené maso a spolu restujeme, dokud nezíská hnědavou barvu. Potom vmícháme česnek, okapaný pepř a vše zalijeme vínem. Zmírníme teplotu, zakryjeme poklicí a velmi zvolna dusíme ve vlastní šťávě doměkka. Když je maso téměř měkké, přidáme rajčatový protlak, podle potřeby osolíme a nakonec vmícháme okapaný hrášek. Podáváme s těstovinami.

Kuřecí nudličky se zázvorem a mandlemi

  • 2 ks cibule, citronovou kůru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 100 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • 2 lžičky pepře
  • 250 ml smetany
  • sůl
  • 400 g kuřecího masa
  • 1 lžička zázvoru (můžeme přidat pórek a červenou papriku)

Libové vepřové maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, osmahneme na malé vrstvě oleje do zlatova, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a opékáme až zesklovatí. Přidáme mandle a hrozinky dle chuti (není nutné). Pak přidáme citronovou kůru, zázvor a dobře zamícháme. Hned přidáme smetanu a dle chuti citronovou šťávu. Krátce povaříme. Na závěr chuťově doladíme podle našeho jazýčku. Nejlepší je pokrm s rýží. Milujete zázvor? Máme pro vás super recepty na zázvorové lahůdky.

Sladké zahřátí se skořicí

Skořicová bábovka

  • 2 hrnky (1/4 l) hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek oleje
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 2 - 3 nastrouhaná jablka
  • hrst sekaných ořechů (můžeme přidat hrozinky, kandované ovoce apod.)

V míse smícháme všechno dohromady, vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a upečeme ve vyhřáté troubě (190 °C asi 50 minut - zkoušíme špejlí). Recept je to jednoduchý, ale výborný. Je to skvělá tečka na konec báječného oběda.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Černý kašel a atypické zápaly plic trhají rekordy: Jak s nimi lékaři bojují a co nás podle odborníků...

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky