Můžete se utlouct po čokoládě? Domácí nutella či nugeta vám zabere jen pár minut
Výhody domácí nugety či nutelly tkví v tom, že přesně víte, co je uvnitř, připravíte si množství podle svého gusta a navíc chuť domácí čokoládové pomazánky se nedá s tou kupovanou srovnat. A až vás bude honit mlsná, budete mít dobrotu vždy po ruce. Nabídneme vám více receptů, ať si můžete vybrat. Jeden bude i pro ty, kdo mají na ořechy alergii. Pokud dáváte přednost raději oblíbenému Toffifee, recept na tuto karamelovou delikatesu najdete v našem článku zde.
Domácí nutella 1
Než se do přípravy domácí nutelly pustíte, pořiďte si tyto ingredience:
- 1 hrnek lískových oříšků (bez slupek)
- 300 g kvalitní čokolády
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíci kakaa
- půl lžičky vanilkového extraktu
- špetku soli
Postup:
Nejprve zbavte lískové oříšky slupek. Vysypte oříšky na pečicí papír a nechte péct v troubě zhruba 10 minut. Slupky zhnědnou a začnou se samy odlupovat. Stačí, když poté oříšky zabalíte do utěrky a třete je tak, aby se slupky oloupaly. Poté nechte vychladnout.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. V mixéru nebo kuchyňském robotu rozdrťte oloupané oříšky, čímž vznikne hladká pasta. Přidejte do ní olej, cukr, kakao, vanilku a sůl. Míchejte, dokud nebude pasta bez hrudek a hladká. Poté přidejte rozpuštěnou čokoládu a znovu vymíchejte do hladké směsi.
Tuto směs přelijte do sklenic s víčkem a uchovávejte v lednici.
Domácí nutella 2
Receptů na domácí nutellu je obrovské množství a každý má něco do sebe. Tento obsahuje mimo jiné i kondenzované mléko. Na přípravu dvou skleniček pochoutky budete potřebovat:
- sůl
- vanilkový extrakt
- 2 lžíce holandského kakaa
- 200 g mléčné čokolády
- 1 konzerva kondenzovaného mléka
- 100 g lískových oříšků
Postup:
Čokoládu rozpusťte v kondenzovaném mléce a nechte trochu vychladnout. Pokud máte oříšky neloupané, opražte je v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia, až jim začnou praskat slupky – to trvá asi 10 minut. Pak ještě teplé zabalte do utěrky a promačkejte, slupky půjdou samy dolů. Pokud máte oříšky už oloupané, opražte je také - pomazánka je pak chutnější. Oříšky poté přemístěte do robotu a rozmixujte na co nejjemnější hmotu. Přidejte kakao, půl lžičky vanilkového extraktu, špetku soli a rozpuštěnou čokoládu a co nejlépe rozmixujte. Pomazánku můžete naředit horkou vodou nebo smetanou, aby se lépe roztírala. Rozdělte ji do skleniček.
Tip: Pokud chcete dvoubarevnou nutellu, udělejte ještě jednu várku, ale mléčnou čokoládu vyměňte za bílou a vynechte kakao – vznikne vám tak světlý krém, který po vrstvách ve skleničce střídejte s tmavým.
Domácí nutella 3 (bez ořechů)
Hodně lidí má alergii na ořechy, ale přesto by si na nutelle rádi pochutnali. Mohou vyzkoušet následující recept. Na přípravu 250 ml této laskominy budou potřebovat:
- 20 čerstvých datlí
- 1/4 hrnku tahini (sezamová pasta)
- 2 lžíce nepraženého kakaa
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky skořice
- 2 – 3 lžíce rostlinného mléka nebo vody
Postup:
Datle pořádně omyjte a vypeckujte. Pokud se z nich snadno odlupují slupky, odstraňte je, aby pomazánka byla skutečně jemná. Připravené datle společně se všemi ostatními surovinami rozmixujte v robotu do hladké hmoty. Přidejte 2 – 3 lžíce rostlinného mléka/vody a dál mixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Přendejte do čisté sklenice a uchovávejte v chladu.
Domácí nugeta 1
Pokud si raději smlsnete na nugetě, můžete si doma vyrobit i tuto pochoutku. Na její výrobu budete potřebovat:
- 300 g nesolených arašídů
- 1 lžíci oleje
- 1 lžičku kakaa
- 180 g kvalitní čokolády
- 2 lžíce vanilkového cukru
- špetku soli
Postup:
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Poté na pánvi zprudka opečte arašídy. Ty vložte do mixéru a rozmixujte na arašídovou pastu. Musíte mixovat až do té doby, než se vám uvolní tuk z arašídů – tím získáte něco jako arašídové máslo s krémovou konzistencí. Poté přidejte špetku soli, cukr a lžičku kakaa. Mixujte ještě chvíli a přidejte olej a vanilku. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Naliijte do sklenic a máte hotovo.
Domácí nugeta 2 (zdravá verze)
Pokud si chcete dopřát nugetu, ale zároveň hledáte zdravější recept, je tento návod přesně pro vás. Budete potřebovat tyto ingredience:
- hrst mandlí
- hrst kešu
- hrst lněných semínek
- můžete podle chuti přidat i vlašské ořechy a další
- 2 lžíce kakaa
- avokádo
- 1 banán
- voda nebo mandlové mléko (dle potřeby, abyste docílili ideální konzistence)
- dosladit můžete pomocí datlí nebo datlového sirupu
Postup:
Všechny přísady rozmixujte v mixéru do požadované konzistence. Hustotu pomazánky ovlivníte vodou nebo mandlovým mlékem - někdo má rád řidší pomazánku, jiný hustší. Aby byla nugeta opravdu zdravá, použijte k doslazení místo klasického cukru datle nebo datlový sirup.