Jak dlouho vydrží vařené vejce a na co si určitě musíte dát pozor?

 Zdraví 
17. května 2018 10:09 / Monika Thomsonová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Víte, jaká je maximální doba skladování vajec? Shutterstock
Jak dlouho vydrží potraviny v lednici po tom, kdy je otevřeme či uvaříme, je vždy záhadou. Vždyť kdo by si pamatoval doporučenou spotřebu různých druhů potravin? A jak dlouho vydrží takové vařené vejce?

Někdy se však stává, že se jaksi pozapomeneme a necháme některé zpracované potraviny v chladničce déle, než je dobré pro ně i pro nás. Jiné je to s potravinami, jako je třeba kořenová zelenina či ovoce, případně s mléčnými výrobky, jako jsou sýry, které obvykle vydrží déle, než označuje jejich datum spotřeby. Víte však, kolik vydrží uvařené vejce? My vám na to dáme odpověď a poradíme, jak vejce natvrdo využít, když vám jednoduše zůstanou "na ocet".

Na co je nutné dávat pozor

Pokud se bavíme o skladování uvařeného vejce, rozhoduje jeden důležitý faktor, a to, zda jste ho před skladováním oloupali nebo nechali ve skořápce. Je logické, že oloupané vajíčko vydrží o něco kratší dobu, než to, které má ještě ochranu v podobě skořápky.

Proto pokud můžete, raději oloupejte vždy pouze nezbytně nutné množství. V případě potřeby pak můžete doloupat o jedno vajíčko navíc. Loupání vajec může dát někdy pěkně zabrat. Poradíme vám super triky, se kterými bude loupání hračka.

Maximální doba skladování vajec

A nyní k věci. Jak dlouho tedy můžeme v chladu skladovat uvařené vejce? Se skořápkou jej můžete klidně nechat ve vaší ledničce týden až týden a půl. Nezapomínejte však vajíčko odložit do chladu do dvou hodin od uvaření a nejlépe uděláte, pokud jej budete skladovat v uzavřené dóze.

Pravidlo zchladit uvařené vejce platí i pro variantu bez skořápky. Oloupané vajíčko však zabalte do potravinové fólie a uskladněte v uzavřené dóze. Takto chráněné vajíčko vydrží 3, maximálně 5 dní. Pak už může ohrozit vaší zažívací soustavu. Všechno, co potřebujete vědět o vejcích

Jak využít vejce natvrdo?

Pokud se přece jen stane, že uvaříte příliš mnoho vajíček a nevíte co s nimi, inspirujte se těmito radami. Vajíčko natvrdo totiž nemusíte sníst jen k snídani či s ním ozdobit chlebíčky. 

Vajíčko můžete použít i do salátu. Přidejte ho nakrájené na menší kousky do zeleninového salátu a dochuťte vyškvařenou anglickou slaninou. Je to delikatesa a salát dostane zcela nový rozměr. Pokud přece jen preferujete vajíčko k snídani, dejte mu novou podobu. Například ho nastrouhejte, přidejte jogurt, trošku majonézy a pažitku a máte svěží pomazánku na tmavý chléb.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47