Konec s vyhazováním melounové slupky! Pomáhá i tam, kde byste to určitě nečekali

 Zdraví 
13. července 2018 11:15 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Konec s vyhazováním slupky od melounu Shutterstock
Patříte k lidem, kteří vyhazují slupky od melounů? Děláte obrovskou chybu. Tímto krokem totiž vyhazujete obrovskou zásobárnu vitaminů.

I když je meloun sladký, řadí se mezi zeleninu. Vzhledem k tomu, že jej z 92 procent tvoří voda, rychle zasytí a díky tomu sníme i méně. Právě díky vodě, ale také bohatému zdroji vlákniny je meloun skvělý pomocník na dobré trávení, spolehlivě pomáhá při zácpě. A velmi často se používá i při detoxu, takže pokud byste týden jedli jen meloun, pročistíte si organismus a ulevíte ledvinám. Ale především obsahuje obrovský poměr vitaminů a minerálů. A to zejména jeho slupka.

Zásobárna zinku 

Melounová slupka obsahuje velké množství zinku, který je pro naše tělo prospěšný hned z několika důvodů:

  •  Je nepostradatelný při tvorbě inzulínu.
  •  Reguluje tvorbu dopaminu, což je látka, která zlepšuje náladu, zmírňuje deprese a   zlepšuje náladu.
  •  Pomáhá upravit pH organismu.
  •  Má vliv na metabolismus sacharidů, bílkovin a celé řady vitaminů.
  •  Je to pomocník v boji proti akné a kožním vyrážkám.
  •  Je to skvělý antioxidant.
  •  Reguluje množství vitaminu A v krvi.
  •  Je potřebný pro správnou funkci krvinek.
  •  Podporuje imunitu.
  •  Napomáhá hojení ran.

Upravuje tlak

Pokud máte problémy s krevním tlakem, měli byste si dopřávat meloun i se slupkou. Podle některých výzkumů obsahuje meloun látky, které se často předepisují obézním lidem, trpícím na vysoký krevní tlak.

Lepší jak vaigra

Melounovou slupku by si měli dopřát hlavně muži, kteří mají problém s erektivní dysfunkcí. Slupka totiž obsahuje zázračnou látku s názvem aminokyselina citrulin, který posiluje libido. Ale na rozdíl od známé modré pilulky nemá žádné vedlejší účinky. Citrulin také zlepšuje sportovní výkony, takže slupku si bez obav mohou dopřávat všichni sportovci, muži i ženy. Ale to není vše, co látka citrulin umí.

Zázračný citrulin

Citrulin hraje velmi důležitou roli v močovém systému, protože umí odstranit z krve dusík - ten je pak vyloučen močí pryč. Právě v močovém vylučovacím systému pomáhá citrulin vytvářet aminokyselinu arginin, na jejíž nedostatek trpí celá řada lidí. Arginin usnadňuje léčbu anginy pectoris, ale i kardiovaskulárních onemocnění. Mimo to pozitivně působí na růst svalů, zlepšuje hojení ran, bojuje proti únavě, stimuluje imunitní systém, léčí impotenci a pomáhá v boji proti rakovině.

Úbytek váhy

Trpíte nadváhou? Znovu je tu ve hře zázrak jménem citrulin. Podle výzkumů totiž jeho konzumace vede k menšímu přírůstku na váze, a to až o třicet procent. Takže dámy, směle do toho. Připravte si třeba šťávu ze slupky. Slupku důkladně omyjete a odšťavněte v odšťavňovači. Můžete přidat i trochu dužiny. Nelekněte se, barva šťávy sice nevypadá moc lákavě, ale co byste neudělaly pro své zdraví. Šťávu hned spotřebujte, protože má tendenci se rychle kazit. A když už budete u toho, klidně si do vašeho nápoje přidejte i mladou cuketu. I ta umí pomáhat s hubnutím. Více o této skvělé sezonní potravině jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve