Nevyhýbejte se trpkým potravinám, mají blahodárný vliv na lidské zdraví

 Zdraví 
22. prosince 2017 10:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hořké potraviny jsou zdravé a ještě se po nich hubne Pixabay
Hořké potraviny pomalu a jistě mizejí z našich stolů a podle odborníků je to velká škoda. Právě nahořklé ovoce a zelenina mají totiž pozitivní vliv na lidské zdraví. Tuto pravdu věděli už čínští lékaři v dávných dobách. Hořkost podle nich významně ovlivňuje nejen tělo, ale i psychiku člověka.

Dnešní grapefruit už zdaleka není tak hořký jako kdysi. Je to díky křížení mezi druhy a moderním metodám přeměny potravin. Cíl je jasný - pokud má ovoce či zelenina sladší chuť, lidé takových potravin sní více. A větší spotřeba souvisí s vyšším ziskem.

Hořkost léčí záněty i nádory

Mnohé přirozené látky s trpkou chutí vyrábějí rostliny jako pesticidy, aby odradily bakterie a hmyz. Ve vysokých dávkách mohou být tyto látky nebezpečné, ale v malém množství jsou velmi vhodné k tomu, abychom si udrželi zdraví.

Například hořké látky obsažené v citrusových plodech působí proti zánětům, brokolice, zelí a kapusta působí proti rakovině. Tytéž látky působící proti nádorům se nalézají v zeleném čaji a čisté kakao, červené víno a káva mohou mít příznivé účinky právě díky svým trpkým substancím. Pokud pro sebe lidé chtějí něco dobrého udělat, měli by se naučit více tolerovat hořkou chuť. Některé hořké potraviny pomáhají i diabetikům, blíže jsme o tom psali zde.

Trpkost v čínské medicíně

Na důležitost hořkých potravin ale neupozorňují jen současní vědci. Už staří Číňané nedali na hořkost dopustit. Hořká chuť podle nich vysušuje, zpevňuje, odvádí vlhko a ochlazuje. Díky těmto schopnostem snižuje horečku, vysoký krevní tlak, agresivitu, odstraňuje otoky i zácpu. Hořká chuť nás podle tradiční čínské medicíny může zbavit nepříjemných vyrážek, úporné candidy (druh kvasinky) i toxických látek.

Nejlepším hořkým přírodním léčivým prostředkem jsou podle tradiční čínské medicíny lotosová semínka. Dokáží uvolňovat horko ze srdečního svalu a dodat pozitivní energii. Z lotosových semínek se připravuje čaj, do kterého lze přidat bambusové listy nebo čerstvý kořen lékořice.

A pozor, hořké potraviny působí pozitivně i na hubnutí. Podporují totiž odbourávání tuků, zrychlují metabolismus a vyvolávají pocit sytosti. Kromě toho se hořké potraviny vyznačují nižším množstvím kalorií.

Zdroje hořké chuti

Potravin, které jsou zdrojem hořké chuti, je na výběr opravdu mnoho. Jde například o mandle, para ořechy, mák, pohanku, žito, jehněčí maso nebo kozí sýr.

Co se týká ovoce a zeleniny, ideální je v tomto směru například grapefruit, artyčoky, čekankové puky, hlávkový a římský salát, kerblík, brokolice, zelí či kapusta.

Z hořkého koření pak můžete sáhnout po majoránce, rozmarýnu, zázvoru, tymiánu, kurkumě, oreganu nebo červené paprice. O účincích zázvorové vody jsme psali podrobněji zde.

Hořkou chuť ale nabízejí i nejrůznější byliny, například pelyněk, kořen pampelišky, řeřicha, jalovec, citrónová tráva nebo chmel.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008