Nevyhýbejte se trpkým potravinám, mají blahodárný vliv na lidské zdraví
Dnešní grapefruit už zdaleka není tak hořký jako kdysi. Je to díky křížení mezi druhy a moderním metodám přeměny potravin. Cíl je jasný - pokud má ovoce či zelenina sladší chuť, lidé takových potravin sní více. A větší spotřeba souvisí s vyšším ziskem.
Hořkost léčí záněty i nádory
Mnohé přirozené látky s trpkou chutí vyrábějí rostliny jako pesticidy, aby odradily bakterie a hmyz. Ve vysokých dávkách mohou být tyto látky nebezpečné, ale v malém množství jsou velmi vhodné k tomu, abychom si udrželi zdraví.
Například hořké látky obsažené v citrusových plodech působí proti zánětům, brokolice, zelí a kapusta působí proti rakovině. Tytéž látky působící proti nádorům se nalézají v zeleném čaji a čisté kakao, červené víno a káva mohou mít příznivé účinky právě díky svým trpkým substancím. Pokud pro sebe lidé chtějí něco dobrého udělat, měli by se naučit více tolerovat hořkou chuť. Některé hořké potraviny pomáhají i diabetikům, blíže jsme o tom psali zde.
Trpkost v čínské medicíně
Na důležitost hořkých potravin ale neupozorňují jen současní vědci. Už staří Číňané nedali na hořkost dopustit. Hořká chuť podle nich vysušuje, zpevňuje, odvádí vlhko a ochlazuje. Díky těmto schopnostem snižuje horečku, vysoký krevní tlak, agresivitu, odstraňuje otoky i zácpu. Hořká chuť nás podle tradiční čínské medicíny může zbavit nepříjemných vyrážek, úporné candidy (druh kvasinky) i toxických látek.
Nejlepším hořkým přírodním léčivým prostředkem jsou podle tradiční čínské medicíny lotosová semínka. Dokáží uvolňovat horko ze srdečního svalu a dodat pozitivní energii. Z lotosových semínek se připravuje čaj, do kterého lze přidat bambusové listy nebo čerstvý kořen lékořice.
A pozor, hořké potraviny působí pozitivně i na hubnutí. Podporují totiž odbourávání tuků, zrychlují metabolismus a vyvolávají pocit sytosti. Kromě toho se hořké potraviny vyznačují nižším množstvím kalorií.
Zdroje hořké chuti
Potravin, které jsou zdrojem hořké chuti, je na výběr opravdu mnoho. Jde například o mandle, para ořechy, mák, pohanku, žito, jehněčí maso nebo kozí sýr.
Co se týká ovoce a zeleniny, ideální je v tomto směru například grapefruit, artyčoky, čekankové puky, hlávkový a římský salát, kerblík, brokolice, zelí či kapusta.
Z hořkého koření pak můžete sáhnout po majoránce, rozmarýnu, zázvoru, tymiánu, kurkumě, oreganu nebo červené paprice. O účincích zázvorové vody jsme psali podrobněji zde.
Hořkou chuť ale nabízejí i nejrůznější byliny, například pelyněk, kořen pampelišky, řeřicha, jalovec, citrónová tráva nebo chmel.