Jezte kokos. Zhubnete!
Kokos při redukčních dietách
Odpůrci konzumace čehokoliv tučného začnou okamžitě namítat, že kokos je tučný, že obsahuje nasycené mastné kyseliny a proto je nevhodný k výživě člověka. Pravda je ale někde docela jinde. Tuk obsažený v kokosu je tělu velmi prospěšný. Rozpouští se v něm některé vitamíny, je zdrojem energie, pomáhá při produkci různých hormonů. Kdybychom vyloučili z naší stravy všechny tuky, brzy bychom pocítili drsné následky. Existují dokonce oblasti, kde lidé přijímají až šedesát procent kalorického příjmu z kokosů a jejich zdravotní stav je skvělý. Netrpí nadváhou, nemají běžné civilizační nemoci.
Je jasné, že na dobrém zdraví národů, které konzumují mnoho potravin založených na kokosu, se podílí celý životní styl těchto lidí. Důležité ale je vědět, že jim kokosový olej a kokos sám neškodí. Nás pochopitelně nezachrání, když si sladké pečivo obalíme v kokosu, ale pokud ho využijeme správným způsobem, můžeme z něho mít velký užitek.
Náměty na použití
O použití kokosového oleje bylo napsáno už mnoho. Používá se v kosmetice i na vaření. Možnosti jsou široké. Jediná nevýhoda je jeho vyšší cena. Konzumace celého ořechu naráží na náročné roztloukání skořápky a dolování pevné hmoty od stěn ořechu. Nejsnadnější cestou je proto pro většinu z nás nákup drceného kokosu. Vybírejme kokos čerstvý, který není přeschlý. Vyzkoušejme více značek a najděme si tu, která nám bude vyhovovat.
Drcený kokos
Drcený kokos si můžete dát jen tak. Stačí pár lžiček. Dodají vám energii a svou příjemnou nasládlou chutí vám pomohou zahnat chuť na sladké.
Drcený kokos se dá přidat do jogurtu nebo zakysané smetany. Jeho chuť dodá přesnídávce šmrnc. Obejdete se bez marmelády a slazených přísad všeho druhu. Jinou variantou je ovocný pohár se smetanou, kdy na dno misky dáte pokrájené ovoce, na něj přidáte domácí šlehačku bez cukru a vrch posypete skořicí a kokosem. Získáte vynikající dezert, který je zdravý, nepřiberete po něm a uděláte radost vašim hostům či dětem.
Jinou variantou je přidávání kokosu do zdravých dobrot, které sice budou obsahovat některé ovocné cukry, ale i díky kokosu jich budou obsahovat méně. Používejte ho proto při přípravě různých kuliček z rozmixovaných rozinek či fíků a ořechů, na obalování kuliček z vloček a banánu. Vaření je o fantazii.
Dobrou a zdravou chuť!