Léčba aftů vám může vyloženě zachutnat! Těchto potravin byste si proto měli vážit

 Zdraví 
19. prosince 2017 07:17 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Afty se často objevují při snížené imunitě Ilustrační foto
Afty jsou velmi nepříjemné a člověka dokáží sužovat i několik dní. Dobrou zprávou je, že na tuto nemoc skvěle zabírají metody, které jsou velmi dobré i co se týče chuti. Léčba je tak o něco snesitelnější.

Kromě toho, že trpíte bolestí, se nemůžete v klidu ani najíst nebo napít a mnohdy bolí i pouhé mluvení.

Kde se afty berou

Afty jsou virového původu a jsou nakažlivé. Odborníci se shodují na tom, že důvodů pro jejich vznik je hned několik. Často se vřídky v ústech objeví, pokud máte sníženou imunitu, čelíte stresu, chybí vám železo, vitaminy nebo kyselina listová, kouříte nebo jíte příliš kořeněná jídla. Důvodů ale existuje mnohem více. Dalším velmi nepříjemným onemocněním je i opar. O jeho léčbě jsme psali zde.

Jak se aftům vyhnout

Jako takřka u všech neduhů i v tomto případě je nejdůležitější prevence. Dbejte na to, aby vaše imunita byla dostatečně silná. Zajistěte si také přísun vitaminů, obzvláště skupiny B a také céčko.

Nepodceňte ani ústní hygienu. Pokud ji zanedbáváte, o afty si vyloženě koledujete. Používejte raději měkký kartáček. A pozor! Někdy se afty objeví i jako reakce na některé složky zubních past (např. fluor).

Jak afty léčit

Na léčbu aftů existuje v lékárně celá řada přípravků. Velmi dobře ale fungují i přírodní léčiva. Jednou z výhod těchto metod je, že jde o docela chuťově zajímavé potraviny, na kterých si člověk dokonce i pochutná. Léčbu nepříjemných vřídků si tak člověk může alespoň v rámci možností trochu zpříjemnit.

Afty trpí lidé, kterým chybí vitaminy skupiny B, zejména pak B9 (kyselina listová) a B12. Tyto vitaminy najdete v listové zelenině, brokolici, luštěninách, vejcích, kvasnicích nebo v kysaném zelí.

Udelejte si cibulačku

O tom, že je cibule zdravá, není pochyb. Zabraňuje uvolňování zánětlivých látek v organismu, a tím přispívá obranyschopnosti. Pokud se vám tedy udělají v ústech afty, neváhejte a připravte si skvělou francouzskou cibulačku.

Mlsejte borůvky

Pořiďte si čerstvé nebo kompotované borůvky. Právě borůvky totiž obsahují potřebné vitaminy pro prevenci aft. Stačí několik dní sníst pár lžiček borůvek a a problém s afty by měl vymizet. Podobným způsobem funguje i šťáva z mrkve. O tom, jak často jíst mrkev, abychom z ní vytěžili maximum, jsme psali zde.

Potírejte afty medem

Někdo zase nedá dopustit na med. Prý stačí vřídky pravidelně potírat medem a měly by velmi brzy zmizet. Někdo med nahrazuje také léčivou propolisovou tinkturou. Propolis je vedlejší produkt při výrobě medu a na afty má doslova zázračné účinky. Speciální tinktura k vyplachování úst je k dostání bez předpisu v lékárně.

Recepty na domácí ústní vody

Na afty fungují také nejrůznější ústní vody. Pokud se vám za ně nechce utrácet v lékárně, můžete si je vyrobit i sami doma.

Soda a sůl

Na tuto jednoduchou ústní vodu vám postačí jen 0,5 dcl vody, do které přimícháte polévkovou lžíci jedlé sody a špetku obyčejné kuchyňské soli. Touto vodou pak ústa vyplachujte několikrát denně. Afty by měly tak do tří dnů zmizet.

Bylinková tinktura

Skvělou zbraní na afty je také echinacea, šalvěj a kořen lékořice. Bylinky namíchejte a zalijte 60% alkoholem. Nechte pár hodin v uzavřené nádobě odstát. Tinkturou si pak ústa několikrát denně vyplachujte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47