Nezapomenutelný Štědrý večer? Nechte ožít staré vánoční tradice

 Ostatní 
19. prosince 2017 14:38 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Během Štědrého večera můžete zažít mnoho zajímavých momentů Shutterstock
Většina z nás se chystá na Vánoce. Pokud chcete letošní svátky něčím ozvláštnit, můžete zkusit staré tradice. Poradíme, co si přichystat.

Mnoho lidí tuší, že se štědrovečerní hostinou se váží různé tajemné tradice. Možná by si je i mnozí chtěli vyzkoušet, ale nepřipraví se dopředu. Pak je ale těžké něco na poslední chvíli dohánět. Pokud se chcete letos držet osvědčených konceptů, zkuste se připravit už nyní. Je nejvyšší čas.

U stolu

Existuje celá řada tradic, které se váží ke štědrovečernímu stolu. Známé je, že se lidé celý den postili. Zlaté prasátko asi nikdo neviděl, ale určitě si pak večerní jídlo náležitě užili. Ke stolu se má zasednout při východu první hvězdy. Po zasednutí by neměl správně nikdo vstávat. Tradice praví, že by se příští rok nemusela rodina sejít celá.

Na stůl se ale kladly i předměty na první pohled zbytečné. Pecen chleba v jednom rohu stolu měl zajistit, že rodina bude mít příští rok co jíst. Do druhého rohu se daly peníze, které rodině zajistí blahobyt. Lidé mysleli i na své zvířectvo. Pro ně byla určena miska s jídlem v dalším rohu stolu. Někdy se tato miska dávala pod stůl. To může být příhodná inspirace i pro ty z vás, kteří máte doma nějakého čtyřnohého mazlíčka.

Na talíře se kladl hrách, který měl zajistit spojení stolovníků. Pod talíře se schovávaly šupiny z kapra, jako přání hojnosti. Na stole by také neměla chybět vánočka a sladké pečivo, které se jedlo po večeři.

Odhalování budoucnosti

Některé složitější vánoční rituály zachytil třeba Karel Jaromír Erben ve své Kytici. Ty jednodušší si můžete zkusit klidně doma. Potřebujete určitě jablka, která se rozkrajují v polovině. Jadřinec ve tvaru hvězdičky znamená štěstí. Jadřinec ve tvaru kříže pak smrt nebo nemoc. Podobně se dá usuzovat z jádra vlašského ořechu. Je-li seschlé nebo plesnivé, nic dobrého nečekejte. Jestliže bude zdravé a chutné, štěstí vás nemine. Do půlky skořápky vlašského ořechu můžete přilepit voskem malou svíčku a pouštět tyto lodičky po vodě.

Lodičku se svíčkou si má každý zhotovit sám. Pak si má stanovit svou otázku, kterou chce řešit. Následuje spuštění lodičky. Když zůstane u břehu, v následujícím roce se nic nezmění. Když se potopí, bude snaha o zlepšení situace marná. Pokud se lodička dotýká jiné lodičky, může jít o lásku nebo přátelství. Když utvoří společný kruh s více lodičkami, znamená to harmonii a spokojené soužití rodiny. Jestliže naopak vyjede mimo kruh, dá se čekat, že majitel lodičky rodinu příští rok opustí. Točení v kruhu znamená neupřímnost, zhasnutá svíčka komplikovaný citový vztah. Jestliže lodička sama dopluje k druhému břehu, získáte, po čem toužíte.

Ještě jinou vánoční tradicí, která vyžaduje dobrou přípravu, je lití olova. Roztavené olovo se lije do studené vody. Podle tvaru vzniklého předmětu se dá usuzovat na to, co se vám v dalším roce přihodí nebo podaří. Sady na lití olova se dají zakoupit. Stojí méně než dvě stě korun. Olovo se dá také roztavit na kovové lžíci nad plamenem svíčky. Lít do vody by se mělo přes křížový klíč. Nemusí se věštit přímo z tvaru předmětu, ale třeba i z podoby stínu, který předmět vrhá ve světle svíčky.

U stromečku

Ke stromečku by se mělo jít s náležitou úctou. Pokud jsou v rodině menší děti, čeká se na vhodné znamení v podobě zvonku. Původně byly stromy zdobeny ovocem, případně perníčky. Pod stromečkem býval betlém. I tyto vánoční rekvizity si můžete včas připravit. Stromeček můžete mít i živý, v květináči. U stromečku by se měly nejprve zazpívat koledy, rodina by se měla pozdravit, popřát si šťastné a veselé, a až potom se věnovat dárkům.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve