Nechcete se natírat chemií? Tady jsou tři tipy, jak vybrat šetrný opalovací krém

 Krása 
11. července 2018 15:05 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šetrné opalovací krémy obsahují minerální filtry, které na kůži zanechají vrstvu odrážející záření Shutterstock
Běžné opalovací krémy jsou doslova chemické koktejly plné nanočástic, parabenů, hliníku a umělých vůní. Jestli vám vadí mazat na sebe další chemii, poradíme vám, podle čeho si vybrat šetrný opalovací krém.

Mažeme si je na tělo a máme pocit, že nás chrání před škodlivými slunečními paprsky. Často ale škodí nám. A to víc, než jsme si ochotní připustit.

Mnoho běžných opalovacích krémů je totiž jeden velký chemický koktejl. Často obsahují parabeny (konzervační látky), hliník, umělé vůně, nanočástice a chemické filtry.

Ty posledně jmenované můžou poškozovat buňky či narušovat hormonální rovnováhu. Nanočástečky zase mohou projít kůží a způsobovat v těle neplechu.

Alergické reakce z umělé parfemace také bývají, zvlášť pro děti a majitele citlivější kůže, nemilým překvapením, které si můžou přivézt z dovolené.

Proto byste neměli nechat vaši pokožku napospas výrobcům lákavých mazadel, kterým jde o zisk, a raději začít krémy vybírat uvědoměle. Ze slunce však naše tělo příjímá důležitý vitamin D, proto je pobyt na slunci venku dobrý. Více si o něm přečtěte zde.

Toxické sloučeniny ve vodě

Běžné opalovací krémy z obchodu často zatěžují kromě naší pokožky i vodní organismy. Jenže málokdo si uvědomí, že krém se z naší pokožky při koupání smývá a jeho složky pak zůstávají ve vodě.

Tyto látky (nebo vzniklé sloučeniny) mohou být pro malé obyvatele vod toxické. Nejčastějším ohrožovatelem vodního života, a samozřejmě i člověka, jsou chemické filtry jako oxybenzone, benzofenone či oxyphenone a nanočástice.

Problematické nanočástice

Právě nanočástice jsou výsledkem poptávky po snadno roztíratelných krémech. Výrobci v nich zmenšují částečky, aby se krémy lépe roztíraly.

Nanočástice jsou již tak malé (menší než 100 nm), že mohou projít kůží a způsobit v těle problémy, proto je vhodné se jim vyhýbat.

Jak tedy vybrat šetrný opalovací krém, který nestojí majlant? Všímejte si těchto vlastností a nešlápnete už nikdy vedle.

1. Minerální filtry

Hledejte opalovací krémy s minerálními filtry. Tyto filtry jsou bezpečné, protože fungují čistě mechanicky – na kůži vytváří slabou vrstvu odrážející záření. Nejčastější jsou oxid titaničitý (titanium dioxide, TiO2) a oxid zinečnatý (zinc oxide, ZnO).

2. Co nejpřírodnější složení

Volte krémy s co nejpřírodnějším složením. Například krémy běžně sehnatelné ve specializovaných e-shopech mívají podíl přírodních surovin 100 % a jsou v bio kvalitě. 

3. Certifikace

Zárukou nejvyšší kvality jsou také certifikace. Pokud na lahvičce uvidíte například certifikát EcoCert, můžete si být jistí, že je to zárukou kvality.

Výhodou je i označení „UVA“ uvedené v kroužku na obale výrobku. Zaručuje dostatečnou ochranu i proti hlouběji působícímu UVA záření.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47