Kilo soli může stát pětikorunu i tisícovku. Proč je mezi druhy soli takový rozdíl?

 Ostatní 
10. července 2018 08:12 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Mezi druhy soli je velký rozdíl, nejen v barvě Shutterstock
Sůl je nad zlato, říká se už od pradávna. Trh nabízí velké množsví druhů solí a na své si tak přijdou i fajnšmekři. Jen to s experimenty moc nepřežeňte a než se rozhodnete domů pořídit nějakou speciálku, dobře se o ní informujte. Ne s každou solí se dá solit tak, jak jste zvyklí. Existuje totiž třeba i druh, který vašemu jídlu dodá vajíčkovou chuť, což nemusí být vždy žádoucí.

Sůl je hodně ošemetná surovina. Přemíra soli lidskému zdraví škodí, její nedostatek ale zrovna tak. Pokud by člověk neměl dostatek soli, hrozil by mu nízký tlak, dehydratace, celková slabost i deprese. Na druhou stranu nadbytek soli může naopak krevní tlak zvyšovat, ale také můžete v tomto ohledu trpět otoky a v krajním případě vede přemíra soli i k selhání srdce či ledvin. Podle odborníků je optimální denní dávka soli asi pět až šest gramů. O účincích soli jsme blíže psali zde.

Možná vás někdy zaujalo, kolik druhů soli se dá dnes v obchodě pořídit. A možná vás láká nějaký nevšední typ soli i osobně vyzkoušet. Buďte ale obezřetní a než tak učiníte, trochu se o druzích solí informujte. Každá se totiž hodí k něčemu jinému. Zatímco běžnou sůl lze pořídit doslova za pár korun, jiné typy mohou přijít i na tisícikorunu za kilo.

Není sůl jako sůl

Pořídit si domů obyčejnou sůl už může někomu připadat jako nuda. Obzvláště, když se na vás z regálů smějí takové zvláštnosti, jako je himalájská sůl, sůl s lanýži, zauzená či bylinková sůl. V některých specializovaných obchodech ale natrefíte i na opravdu exoticky vypadající černou sůl či červenou lávovou sůl.

Kamenná (stolní) sůl

Pokud chcete zdravější variantu, sáhněte  po čisté kamenné soli. Tento typ soli má všestranné využití při vaření všeho druhu. 

Na každé, i té nejobyčejnější soli musí být uvedeno složení podle použitých surovin a přídatných látek. Minimální obsah soli v sušině jedlé soli činí 97 %, v soli s jódem dokonce 98 %. Minerálních příměsí, jako jsou uhličitany, sírany vápníku, sodíku a hořčíku a podobně, v nich nesmí být více než dvě procenta.

Mořská sůl

Mořskou sůl už většina hospodyněk používá zcela běžně jak alternativu ke klasické kuchyňské soli. Obvykle máte na výběr nejrůznější hrubost.

V souvislosti s mořskou solí také můžete narazit na nejrůznější "příchutě". Oblíbená je například bylinková mořská sůl, ale k dostání je i lanýžová či ibišková. Tyto ochucené varianty bývají ale o něco dražší.

Himalájská sůl

Himalájskou sůl bezpečně poznáte už na první pohled - má typickou růžovou barvu. Zabarvení je způsobeno vyšším obsahem železa a betakarotenu. Těží se v Himalájích a díky svému složení zlepšuje vstřebávání živin, snižuje vysokou hladinu cukru v krvi a podporuje správnou funkci nervové soustavy. Díky zásadotvorným účinkům se navíc řadí mezi potraviny, které pomáhají při detoxikaci našeho těla.

Uzená sůl

Uzená sůl patří mezi ty vůbec nejdražší, kilo koupíte za asi tisíc korun. Udí se podobně jako maso v udírnách nad pečlivě vybraným dřevem, není do ní přidáno nic jako umělá ochucovadla, aroma a barviva. Jídlo posolené touto solí získá typickou kouřovou chuť a vůni, aniž by absolvovalo cestu udírnou, která například u masa na rozdíl od soli znamená i vznik některých karcinogenních zplodin.

Pokud se rozhodnete tuto sůl vyzkoušet, buďte při ochucování pokrmů opatrní. Vzhledem k tomu, že má oproti běžné soli výrazně intenzivnější aroma, stačí jí použít opravdu jen malé množství. Výborně s její pomocí dochutíte maso i ryby. 

Fleur de Sel

Nejjemnější a nejdražší sůl na světě pochází z italské chráněné přírodní rezervace Trapani na Sicílii. Je známá jako Fleur de Sel, což v překladu znamená solný květ.

Její sběr je velmi složitý a je možný jen za určitých podmínek. Solné krystaly se tvoří v tenké vrstvě na vodní hladině mělkých solných rybníků za teplých a lehce větrných dnů. Ručně se sbírají a následně suší na slunci. Protože je tato sůl velice kvalitní a obsahuje množství minerálních látek, nemusí se už dále zpracovávat. Díky poměru vápníku a hořčíku je tato sůl křupavá a používá se hlavně k dochucení jídel přímo u stolu.

Diamantová sůl

Jedná se o druh himalájské soli. Je složena z krychlových krystalů, které připomínají diamanty. Pro svoji čistotu, obsah minerálních látek snadno vstřebatelných buňkami lidského těla, schopnost ničit cizorodé látky v těle a vysokou bioenergetickou hodnotu je již přes 3 000 let využívána Ajurvédskou medicínou k očistným kůrám organismu.

Těží se ručně v pákistánské provincii Punjab, omyje se vodou a poté suší na slunci. Pro potravinářské a léčivé účely se používá pouze nejlepší kvalita – jen 10 % z vytěženého množství.

Košer neboli vločková sůl

Košer sůl se rychle rozpouští a uvolňuje chuť do připravovaných pokrmů. Je proto vhodná při vaření masa i zeleniny. Vločková sůl je typická drsnými krystaly. Košer sůl se získává speciálním odpařováním mořské soli.

Textura a tvar zrnek soli typu košer je lehčí a o dost křehčí, než je tomu u zrnek běžné jemnozrnné stolní soli. Texturu této soli si mnozí oblíbili kvůli její jemné chuti a příjemně jemnému křupnutí na skus. Sůl stylu košer se v pokrmech během vaření rychle a rovnoměrně rozpouští a krásně se propojuje s ostatními chutěmi.

Černá sůl

Pochází z černé lávy havajských sopek a je velmi oblíbená u příznivců zdravého stravování. Černou barvu jí dodává aktivní uhlí, které odstraňuje škodlivé látky z těla a podporuje trávení. Její typická vajíčková chuť a vůně je způsobená velkým množstvím síry. Černá sůl má na naše tělo přímo detoxikační účinek.

Existuje také další černá sůl, kala namak, která pochází z Indie. Je ve skutečnosti růžová, když se ale spojí s prvky v zemi, je černá. Černá sůl je vysoce sirná – v chuti a obsahu. Z tohoto důvodu je považována za přínosnou pomoc při trávení. Těží se v sopečných oblastech Indie, Pákistánu, Bangladéše a Nepálu. Používá se hodně do omáček, zálivek salátů a zejména v Indii jako kořenící směs pro Chaat masala. Dává se do čatní, rajtas (jogurtová omáčka), sabdží (dušená zelenina s kořením) a chladivých nápojů.

Červená lávová sůl

Další havajská sůl, červená sůl – získává barvu z vulkanické havajské jílové půdy tzv. Alaea (také ji někdy najdete pod označením Alaea sůl).

Odhaduje se, že tato sůl má nejvyšší koncentraci stopových minerálů z jakýchkoliv solí a je obzvláště bohatá na železo. Pokud tedy máte problém s nízkým množstvím železa v těle, může být tato sůl dobrým doplňkem k vaší vyvážené stravě. Nejlépe ji využijete v teplé kuchyni a v nasolování masa před jeho sušením (při výrobě sušeného masa).

Šedá (keltská, francouzská) sůl

I tato netypická sůl získává svou barvu díky jílu, podobně jako červená lávová sůl. Je ručně těžena v Bretani, což je část Francie. Právě zde přírodní jíl, hlína a písek vytvářejí krystaly soli bohaté na různé minerály. Tato sůl si obecně zachovává svou vlhkost.

Šedá sůl může pomoci obnovit rovnováhu elektrolytů, má alkalizační vlastnosti a může předcházet svalovým křečím, podobně jako růžová sůl. Tato sůl je však o něco dražší kvůli pracnému a náročnému procesu ruční těžby.

Korejská bambusová sůl

Vzniká velmi zvláštním způsobem. Peče se totiž v dutině bambusu, který se nejprve naplní mořskou solí. Oba konce bambusu se pečlivě uzavřou žlutým jílem a několikrát se nechá celý bambus projít ohněm. Jíl ze soli vytáhne všechny škodliviny a společně s bambusem naopak předá do soli všechny své prospěšné látky.

Perská modrá sůl

Tato jedinečná sůl se těží ze starého solného jezera v Íránu. Je extrémně minerální a překvapivě i trošku sladká. Její modrá barva nepochází z minerálního obsahu, ale z přirozeného stlačení struktury soli po tisíciletí. Jednotlivé krystaly zkrátka lámou světlo pod určitým úhlem a tím se sůl jeví jako modrá.

Modrá perská sůl je také jedna z nejvzácnějších solí na světě, obsahuje opravdu hodně draslíku a chloridu draselného.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008