Poznáte úpal od úžehu? Vašemu dítěti to může zachránit život

 Zdraví 
09. července 2018 07:20 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na slunce dítě pouštějte vždy jen s pokrývkou hlavy Shutterstock
Úpal a úžeh jsou dvě různé nemoci, které se od sebe liší v důležitých detailech - například ve výši teploty, v tom, kdy se objeví nebo po jaké aktivitě je dítě nemocné. Zásadní je neotálet s návštěvou lékaře.

Laikovi se úpal a úžeh u dětí může jevit jako jedno a totéž onemocnění, ale není to tak. Úpal může dítě dostat, i když ho úzkostlivě chráníme před sluncem. Úžeh je mnohem vzácnější, ale o to nebezpečnější.

Jak poznat úpal

Úpal má s přímým slunečním zářením společného jen velmi málo. Dochází při něm k selhání přirozených termoregulačních mechanismů těla, které chrání tělo před přehřátím.

Ty už nedokáží kompenzovat působení okolních vysokých teplot a zachovávat stálou teplotu organismu. To může vést k otokům dolních končetin a dehydrataci organismu.

Mezi příznaky patří zvýšená teplota, nechuť k jídlu, velká žízeň, závratě, zrychlený tep, nevolnost nebo zvracení. 

U nejmenších dětí lze některé příznaky identifikovat jen těžko, ale pokud se dítě při velkých teplotách projevuje apaticky, stále spí a má teplotu, měli byste jeho stav rozhodně probrat s lékařem.

Chytnete ho kdekoliv

K úpalu lze přijít kdekoliv, kde je zvýšená teplota prostředí nebo "vydýchaný vzduch." Pro děti je obzvláštně nebezpečné cestování MHD, kde klimatizace funguje málo nebo vůbec ne (kvůli často otevíraným dveřím) a otevřená okna dovnitř vhání jen další teplý vzduch.

Je dobré se vyhnout i jakýmkoliv dalším místům s velkým množstvím lidí, typicky třeba sportovním zápasům nebo letním festivalům ať už pod širým nebem nebo pod střechou.

Slunce sem sice nedosáhne, ale horko je nebezpečné i bez něj. Rizikovým faktorem je také př íliš těsné nebo teplé oblečení, které brání dostatečnému odvodu tepla.

V letním horku by měly být děti oblečeny výhradně do oblečení vyrobeného z čisté bavlny, které umožňuje odpařování potu a brání přehřátí. A jestli chcete vědět, co dělat, abyste se snadno opálili, píšeme o tom zde.

Co dělat při úpalu?

Dítě přemístit do chladnější místnosti. Uvolnit oblečení, případně ho zcela svléknout.
Ochladit ho studenými obklady na zápěstí, kotnících a krku, můžete ho i osprchovat vlažnou vodou, je-li to možné.

Podávejte dostatek tekutin. Ty by měly být vlažné a obohacené o minerály. Hodí se minerálky i mírně osolená voda.

Úžeh způsobí chybějící čepice

Úžeh vzniká kvůli přímému vystavení těla slunci. Rizikem je hlavně chybějící pokrývka hlavy. Pokožka na vrcholu hlavy je velmi tenká a krev proudící pod ní se tak snadno přehřeje a u malých dětí to platí dvojnásob.

Děti do tří let by se na přímém slunci neměly objevovat vůbec. Škodí jim i obyčejné opalování. Starší děti pak musí mít vhodný klobouk nebo šátek, který je dobré čas od času namočit vlažnou vodou.

Zapamatujte si, že úžeh se velmi často objevuje až po několika hodinách. Dítěti se tak neudělá špatně u rybníka nebo na hřišti, ale až poté, co přijde domů nebo uprostřed noci, kdy se vzbudí s horečkou a nevolností.

Příznakem je vysoká teplota (i nad 40°C), zrychlený tep, malátnost, apatie, nevolnost, zvracení, trnutí šíje nebo dezorientace.

Co dělat při úžehu?

Úžeh u dětí patří mezi život ohrožující stavy a neobejde se bez konzultace s lékařem. Není třeba ihned dítě vozit na pohotovost, vyžádejte si telefonickou konzultaci na nejbližší dětské pohotovosti.

Dítě zároveň pečlivě ochlazujte – omývejte ho vlažnou vodou a přikládejte studené obklady na krk, zápěstí a kotníky. Snažte se také, aby hodně pilo.

Základem je osolená voda, ale mnohem lépe se osvědčily rehydratační roztoky z lékárny. Pokud se vám dítě nepodaří k pití přinutit, třeba proto, že je příliš apatické, je nutné ho dopravit k lékaři a ne chat zavést infuzi.

Hospitalizace obvykle netrvá déle než 24 hodin a dítě se po ní zotavuje velmi rychle. Nezapomeňte, že děti do šesti let mají nárok na přítomnost rodiče v nemocnici, která je hrazena pojišťovnou.

Témata: úpal, úžeh, slunce, nemoc, dítě
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008