Za svědění konečníku se nemusíte stydět, častou příčinou bývají některé zdravotní komplikace

 Zdraví 
01. června 2021 07:56 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Svědění konečníku znepříjemňuje práci i volnočasové aktivity Depositphotos
Svědění konečníku není žádná legrace. Jde o problém, který vám může poměrně dost omezovat každodenní život. Dokáže znepříjemnit hodiny strávené v práci nebo sportovní aktivity. Nejde o příliš ojedinělé komplikace, ale většina lidí si je raději nechává jen pro sebe. Zjistěte, co může být příčinnou časté nebo konstantní svědivosti.

Se svěděním konečníku se většinou lidé ostatním nesvěřují, protože to mohou považovat za trapnou záležitost. Není nutné, abyste to řekli svým příbuzným nebo přátelům, ale přijít s tímto problémem za lékařem není žádná ostuda. A to zvláště ve chvíli, kdy svědění trvá již dlouho a neustupuje. Může totiž jít o zdravotní problém, který si žádá pomoc odborníka.

Vnitřní hemoroidy

Svědění je poměrně častý příznak vnitřních hemoroidů. Nacházejí se uvnitř konečníku. Většinou nijak nebolí, ale svědění a pálení se nejspíš nevyhnete. K dalším příznakům hemoroidů se řadí krvácení. Pomůže vám bohatá strava na vlákninu a pravidelné cvičení. V případě, že svědění a krvácení neustává, rozhodně neváhejte a navštivte svého lékaře.

Kvasinkové Infekce

Svědění konečníku je poměrně častý příznak kvasinkové infekce. Podle studie z roku 2008 tvoří zhruba patnáct procent ze všech onemocnění, jejíž příznakem je právě svědění análního otvoru. Více si o ní můžete přečíst zde. Některé infekce se přenáší pohlavním stykem, zatímco jiné se mohou vyvinout kvůli nadměrnému rozmnožení kvasinek.

Náchylnější bývají lidé, které trápí cukrovka, obezita nebo onemocnění, které ovlivňuje imunitní systém. Pokud opakovaně užíváte antibiotika, naruší se vaše střevní mikroflóra a riziko přemnožení plísní se u vás rapidně zvyšuje.

Nevhodné hygienické a prací prostředky

Za svědivostí konečníku často stojí alergické reakce. Možná se budete divit, ale vyvolat je mohou některé sprchové gely, mýdla nebo parfemovaný toaletní papír. Zkuste si chvíli intimní partie umývat pouze vodou nebo hypoalergenními přípravky. Nepoužívejte parfemované vlhčené ubrousky a klasický toaletní papír nahraďte také raději hypoalergenním.

Svědivost konečníku může mít na svědomí i nevhodný prací prášek, který zkuste nahradit šetrnějším. Noste volné oblečení vyrobené z prodyšných materiálů, které vás nebudou v oblasti intimních partií a konečníku stahovat. Vliv na svědivost konečníku může mít i anální hygiena. Hodně lidí dělá chyby při utírání. Jak to provést správně?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47