Cukr je návykový a vyvolává deprese. Jeho nadměrná konzumace může dokonce přispět k formám demence

 Ostatní 
30. května 2021 08:47 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cukr je návykový a vyvolává deprese Depositphotos
Podle legendy nemohli upíři vstoupit do domu, dokud nebyli pozváni. Teprve potom mohli sát své oběti. Proto upíři vynalezli umění lsti a svádění způsoby, které z nich učinily předmět strachu i fascinace. Přestože vědci stále hledají svého prvního skutečného upíra, objevili ještě svůdnějšího padoucha, kterého jsme nevědomky uvítali v našich domovech. Cukr.

Díky vědcům víme, že cukrovarnický průmysl roky manipuluje veřejným míněním a zobrazuje cukr jako neškodný zdroj potěšení. Na rozdíl od tohoto průmyslově vyráběného obrazu však vědecké výzkumy ukazují, že cukr je vlčí strava v ovčím oděvu. Co to znamená v reálu? Že konzumace cukru vede k srdečním chorobám, cukrovce, obezitě, jaterním onemocněním, vysokému cholesterolu a hypertenzi a potenciálně i k rakovině a demenci.

Příliš mnoho cukru ovlivňuje i duševní zdraví

Dáte si občas kousek kvalitní tmavé čokolády? Pak si opravdu můžete pochutnat a udělat si takzvaně dobře na duši. Ale jíte sladké prakticky pořád?

Pak byste měli vědět, že na neurochemické úrovni cukr vyvolává krátkodobé pocity odměny a touhy zvýšením účinku důležitého neurotransmiteru zvaného dopamin. Dopamin má mnoho účinků, mimo jiné schopnost vyvolat dočasné zvýšení potěšení z chemikálií, jako jsou endorfiny a endokanabinoidy. To znamená, že naše osobní asociace zlepšující náladu a úlevu od stresu při konzumaci sladkých jídel jsou skutečné, ale pomíjivé. 

Ale. Když se z kousku kvalitní tmavé čokolády stane běžná věc s hromadou přidaných cukrů, objeví se dva chemické důsledky. Jednak následuje přechodná aktivita dopaminu hormonálními odpověďmi, které nás udržují při stálé chuti na sladké, a v negativních emocích. A čím více se spoléháme na to, že nám dopamin dělá dobře a zahání naše špatné pocity, tím méně jsme schopni produkovat serotonin. Protože serotonin je neurotransmiter zodpovědný za pocity spokojenosti (např. antidepresiva a psychedelika zvyšují aktivitu serotoninu v mozku), jedná se o katastrofální záležitost.

"Řízený výzkum jednoznačně ukazuje, že cukr má návykové vlastnosti. Aktivuje cesty odměny dopaminu podobnými způsoby jako návykové drogy, třeba jako kokain. Vysoký příjem cukru způsobuje deregulaci dopaminových receptorů, což se děje uživatelům návykových drog a známe to jako pojem "tolerance" - strava s vysokým obsahem cukru způsobuje neustálou chuť na sladké a abstinenční příznaky, když ho nemáme. Cukr také často vede k nadměrné spotřebě, kterou nejsme schopni nijak ovládat," říká psycholog Thomas Rutledge.

Stále více se navíc ukazuje, že nadměrná konzumace cukru může přispět k formám demence, jako je Alzheimerova choroba.

Cukr vede k hormonálním změnám

Stav mikrobiomu v našich střevech je spojen s rostoucím počtem psychiatrických stavů, mj. úzkosti a deprese, ADHD a autismu. Cukr zde má přinejmenším dva nepříznivé účinky. Snižuje bakteriální rozmanitost a podporuje mikroorganismy spojené se zánětem (kromě jiného poškození může vyšší úroveň zánětu způsobit depresivní příznaky).

Jedním z nejdůležitějších, ale málo diskutovaných způsobů, jak strava s vysokým obsahem cukru způsobuje negativní emoce, je změna hormonů. Většina lidí ví, že cukr zvyšuje hladinu hormonu zvaného inzulín. Inzulín je hormon se silnými anabolickými vlastnostmi a hraje důležitou roli v chuti k jídlu. Inzulín také pracuje s dalšími hormony chuti k jídlu, jako je leptin. Leptin se vytváří v tukových buňkách a poskytuje mozku informace o dostupnosti energie. U štíhlého dítěte nebo dospělého je mozek velmi citlivý na leptin. Když hladina leptinu stoupá, signalizuje to sytost mozku a zvyšuje se výdej energie. Vysoká hladina inzulínu, například u lidí s metabolickými poruchami nebo při stravě s vysokým obsahem cukru, však snižuje citlivost mozku na leptin. Tomu se říká leptinová rezistence.

To znamená, že mozek detekuje nízké hladiny leptinu, dokonce i když hladiny leptinu jsou ve skutečnosti vysoké. Když jsou hladiny leptinu nízké nebo se staneme rezistentní na leptin, tak přijdou negativní emoce.

Pokud tedy patříte mezi ty, kdo konzumují sladké ve velkém, chce to rozhodně změnu, i když to nepůjde přes noc. Vaše cesta za lepším a šťastnějším životem bude výsledkem postupných kroků ke snížení zdrojů cukrů v potravinách a nápojích. To, že je tu zjevná souvislost mezi cukrem a špatným duševním zdravím, může být pro vás hlavním zdrojem motivace. Dále čtěte: Přejídání patří mezi poruchy příjmu potravy. Pokud vás trápí, pak se vykašlete na diety a změňte jednu věc.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky