Bez cukru to nejde. Jak sladit, aby naše postava příliš neutrpěla?
Předkládáme vám přehled čím sladit, aby neutrpěla postava!
Třtinový cukr
O bílém rafinovaném cukru bylo napsáno mnoho. Obecně se má za jednoho ze zabijáků a spouštěče množství nemocí, včetně obezity, cukrovky a srdečních chorob. Třtinový cukr je považován za jednu z nejběžnějších náhrad bílého cukru. Stále mnoho lidí si však neuvědomuje, že jejich energetická hodnota je srovnatelná. Na druhou stranu ale třtinový cukr obsahuje mimo jiné i glukózu a fruktózu, které jsou v těle snadněji využitelné a je tedy o něco lepší než bílý cukr. Ale pozor na jeho vysoký glykemický index.
Med
Med používáme do čaje, na pečení, na vaření. Je součástí mnoha domácnosti. Má výbornou chuť a je prospěšný našemu zdraví. Obsahuje množství vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. Nepasterizovaný med obsahuje přes 21 kalorií, stopové množství vitaminu C, hořčíku a to i v jedné malé čajové lžičce. Med je jedna z nejlepších a nejzdravějších potravin a zároveň je to alternativa vytvoření požitku ze sladké chuti. Nicméně, protože med obsahuje hodně fruktózy, pokud máte problém s trávením fruktózy, je třeba se medu vyhýbat.
Kokos
Kokos je v současné době takřka všudy přítomný. Po kokosovém oleji přišla na řadu kokosová voda a nyní se na trhu objevil kokosový cukr. Je vyroben z mízy kokosové palmy a je téměř bez chuti.
V čajové lžičce tohoto cukru najdete stopové množství minerálů jako fosfor, magnézium, kalcium. Podle odborníků bychom to ale ani s ním neměli přehánět, a to opět kvůli fruktóze. Kokosový cukr obsahuje méně fruktózy než bílý cukr, takže ho játra dokážou lépe metabolizovat.
Zastánci zdravé výživy považují kokosový cukr za jednu z nejlepších možností, jak si osladit život a přitom si udržet štíhlou postavu. Má nízký glykemický index a od ostatních sladidel se liší vyšším obsahem cenných látek, včetně vitaminu C, B1, hořčíku a draslíku. Kromě výše zmíněných surovin může být skvělou volbou ke slazení ještě:
- stévie
- javorový sirup
- ječný slad
- třtinová melasa
Jaké sladidlo tedy vybrat?
Každé z nich nese určitá zdravotní rizika, ale na druhé straně, vyniká i zdraví prospěšnými účinky. Kdo nechce přibrat, může sáhnout po stévii, která vyniká výraznější sladkou chutí s nulovým množstvím kalorií.
Mnoho odborníků se přiklání ke kokosovému cukru, ale i v tomto případě může člověk šlápnout vedle! Na trhu jsou i nekvalitní kokosové cukry. Barva kvalitního cukru by měla být tmavě žlutá až světlehnědá. Pokud je příliš tmavý, byl zřejmě při výrobě příliš přepálený, což snižuje jeho kvalitu.