Štítky na oblečení prozradí, jak o který kousek správně pečovat. Musíte v nich ale umět číst

 Ostatní 
15. srpna 2017 08:30 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Ne každý rozumí všem značkám a symbolům na oblečení Shutterstock
Prakticky každé oblečení má někde z vnitřní strany našitý štítek, na kterém je vyobrazeno několik symbolů. Ty určují, jak o oděv správně pečovat, jak ho prát, žehlit, zda se dá dát do sušičky a podobně. Pokud ale symbolům dobře nerozumíte, můžete svůj cenný kousek ze šatníku nenávratně zničit.

I když se může na první pohled zdát, že symbolů je na štítcích tak obrovské množství, že se v nich nevyznáte ani za celý život, ve skutečnosti to taková hrůza není. V každém případě štítky z oblečení neodstřihávejte - čerstvě po zakoupení oblečení si možná budete pamatovat, že se tento kousek dá prát jen ručně a do sušičky nepatří, po čase se vám ale informace mohou vykouřit z hlavy a problém je na světě. 

Abyste už nikdy neronily slzy nad zánovním svetříkem, který po vyprání může obléct už maximálně jen panenka z vašeho dětství, máme pro vás pár rad. Díky našemu průvodci symbolů už nikdy neuděláte při péči o vaše oblečení chybu.

Symboly praní

Jde o nejrozšířenější symbol na štítcích na oblečení.  O těchto symbolech také zároveň panuje mezi lidmi největší povědomí. Informuje o tom, že oblečení můžete zcela obvyklým způsobem prát v pračce. Prát lze i péřové bundy, o tomto tématu jsme blíže psali zde.

Symbol vaničky znamená, že oblečení smíte prát v pračce. Číslo ve vaničce určuje maximální teplotu, při které můžete prádlo prát. Pokud jsou pod symbolem vaničky ještě dvě čárky, doporučují výrobci praček prát s využitím programu Syntetika.

Pokud je ve vaničce ruka, znamená to ruční praní. Tohle prádlo patří buď do automatické pračky s programem „ruční praní - vlna“ nebo „hedvábí“, nebo do umyvadla za teploty maximálně 40 °C. Pro ruční praní platí: neždímat, nedrhnout.
 
Pokud je symbol vaničky přeškrtnutý, je to jasný případ pro čistírnu. Prádlo s tímto symbolem nesmíte prát ručně ani v pračce.

Symboly sušení

Čtvereček s kolečkem uvnitř je symbol sušičky. Pokud ho na šítku najdete, máte jistotu, že tento kousek můžete kdykoliv sušit v sušičce prádla. Tečky uvnitř kolečka pak označují stupeň, který musíte na sušičce prádla nastavit. Dvě tečky: textilie můžete sušit za obvyklé teploty. Jedna tečka znamená, že musíte být opatrní.

Pokud je čtvereček s kolečkem uvnitř přeškrtnutý, vytáhněte sušák na prádlo a kolíčky. Tohle oblečení nesmíte v žádném případě sušit strojově.

Symboly žehlení a mandlování

Žehlička na etiketě znamená, že oblečení můžete nejen žehlit, ale i mandlovat za tepla. Tečky uvádějí teplotu žehlení. Tři tečky odpovídají cca 200 stupňům. Dvě tečky zhruba teplotě 150 stupňů. Jedna tečka znamená, že k žehlení nebo mandlování zcela stačí 110 stupňů.

Pokud je naopak symbol žehličky přeškrtnutý, můžete žehlící prkno klidně schovat. Takový oděv se totiž žehlit ani mandlovat nesmí.

Symboly bělení

Znak trojúhelníku vypovídá o tom, zda oblečení lze nebo nelze bělit. Pokud je trojúhelník bílý, lze takový oděv bez problému čistit chlorem. Jakmile je ale trojúhleník černý, oblečení bělení chlorem v žádném případě nesnese.

Symboly chemického čištění

Kolečko a v něm písmeno F je symbolem pro uhlíková rozpouštědla. Jedna čárka pod tímto symbolem signalizuje omezení v oblasti mechanického namáhání, zvlhčování a teploty.

Pokud je v kolečku písmeno P, znamená to, že textilie smí být čištěna perchloretylenem. Jedna čárka pod tímto symbolem signalizuje omezení v oblasti mechanického namáhání, zvlhčování a teploty. 

Přeškrtnuté prázdné kolečko upozorňuje, že oblečení nesmíte čistit chemicky, musíte je čistit ručně.

Symboly čištění za mokra

Na štítku se můžete setkat také se symbolem kolečka, uvnitř kterého je písmeno W. Takto označený textil můžete nechat vyčistit v profesionální čistírně v systému k čištění za mokra.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47